Најновије

ЕВО ГДЕ И КАКО У СРБИЈИ МОЖЕТЕ ДА ПРОВЕРИТЕ ДА ЛИ СТЕ ЗАРАЖЕНИ: Сви детаљи о тесту на корону!

Коронавирус је у новој офанзиви у Србији, у току је други "пик" првог таласа и сваког дана је све више заражених.

Тест на коронавирус (Фото: Pixabay)

Зато не чуди што се велики број грађана самоиницијативно јавља у ковид амбулатне да уради ПЦР тест, који кошта 6.000 динара.

Према изјавама стручњака, сада је знатно више асимптоматских пацијената, то јест оних који немају никакве или само благе симптоме. Уколико неко сумња да је заражен, једини начин да сазна да ли је оболео или није, јесте да уради тест.

Ево каква је процедура:

Прва опција

Ако се у Београду, јесте Градски завод за јавно здравље Београд. Ипак, ако је судити по обавештењу које су оставили на свом сајту, то у овом тренутку није могуће зато што су термини за јун попуњени.

Како се наводи на сајту ове установе, заказивање за јул ће се обављати од 29. јуна и то путем мејла info@zdravlje.org.rs  у којем треба остити свој број телефона како би вас контактирали око прецизирања термина.

Пре него што добијете термин и запутите се у Институт, треба да уплатите 6.000 динара на посебан жиро рачун

Друга опција

Друга опција је бржа у овом тренутку - а то су домови здравља, како у Београду тако и широм Србије. Сваки од њих врши ПЦР тестирање на корона вирус на лични захтев. Гужве су и тамо, а да бисте их предупредили неопходно је да позовете 011/3620-000 ако се тестирате у Београду.

Продужено је радно време ковид амбуланти у свим домовима здравља и амбиланте ће радним данима радити од 7 до 20 сати, а викендом од 8 до 18 часова. Две у Београду раде и целу ноћ. Оне се налазе у Цара Душана 176 (Земун) и Улици Чарли Чаплина 18 (Палилула).

Иначе, у Дому здравља Палилула за сада се заказује тестирање за два дана од позива, а слично је у домовима здравља Врачар и Вождовац – и ту се од дана заказивања до термина за тестирање чека по два-три дана.

Ако имате симптоме

Грађани који имају симптоме респираторних инфекција или симптоме обољевања од корона вируса - повишена температура, кашаљ, бол у грлу, треба да се најпре јаве у посебну амбуланту (ковид амбуланта) матичног дома здравља.

У тим амбулантама ће, како кажу у Министарству здравља, свакоме са наведеним симптомима бити урађена дијагностика, односно рентгенски преглед плућа, крвна слика, измерена температура, урађен брзи тест.

"Тек након тога, и уз консултацију са лекарима из дома здравља, грађани треба да се јаве у тријажну службу Клинике за инфективне и тропске болести КЦС или КБЦ 'Бежанијска коса', где ће лекари наведених здравствених установа одредити даљи начин лечења", наводе у Министарству здравља.

Напомињу да ниједан овакав пацијент не треба и није неопходно да прво позове телефоном дом здравља, већ се одмах јавља лекарима у посебним амбулантама, где му се обавља преглед.

Претходних дана забележен је повећан број грађана који су директно долазили у пријемну амбуланту Клинике за инфективне и тропске болести, и то без икаквих симптома или са симптомима других обољења, која се лако и ефикасно дијагностикују и лече у домовима здравља, наводе.

"Важно је да сви ковид суспектни грађани, у циљу брже и ефикасне тријаже, поштују ову процедуру и први преглед обаве су свом дому здравља, у ковид амбуланти", поручују из ресорног Министарства.

У Министарству нагалашају да никако не треба ићи у Инфективну клинику КЦС, где се ових дана стварају велике гужве, већ да сви прво треба да се упуте ка ковид амбулатни у свом матичном дому здравља.

Власт изиграла Ђоковића због политичких поена, више о томе ОВДЕ!

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА