Најновије

НЕМАЧКУ КАНЦЕЛАРКУ ОЧЕКУЈУ ТРИ КЉУЧНА ИЗАЗОВА: Берлин преузима кормило ЕУ, а Ангела Меркел има само једну жељу (ВИДЕО)

Немачка канцеларка Ангела Меркел истакла је да Берлин током председавања ЕУ, од 1. јула, жели да "заједничку Европу" поново учини снажном.

Ангела Меркел (Фото: Јутјуб)

Ангела Меркел је, у недељној видео-поруци, нагласила да је превазилажење пандемије коронавируса и њених последица кључни задатак немачког председавања.

Ангела Меркел истакла је да Берлин жели да "заједничку Европу" поново учини снажном

Указала је да је мото председавања "Европу поново учинити снажнијом", и управо ће на томе, како је истакла, радити свом снагом.

Пандемија, према њеним речима, није однела само на стотине хиљаде живота у Европи, већ је и ограничила кључна европска достигнућа, као што су слобода кретања и отворене границе.

Најавила је да ће подржати свом снагом председника Савета ЕУ Шарла Мишела у напорима да се што пре постигне договор о новом буџету и усвојене мере обнове, како би европска привреда могла поново да расте, а социјално јединство да се очува.

Истакла је да је свесна великих очекивања од немачког председавања ЕУ.

"Желимо та очекивања да оправдамо тиме што ћемо се залагати да сви заједно добро изађемо из кризе и да се сви у Европи припремимо за будућност", поручила је Меркелова.

Три кључна изазова за ЕУ

Навела је да су три кључна изазова са којима се суочава ЕУ.

"Прво је постизање 'климатске неутралности', како би се успориле климатске промене. Други циљ је дигитални суверенитет, јер су последњи дани и недеље показали колико може бити корисна дигитализација у нашој свакодневници и колико је Европа зависна у тој области. Треће је да ЕУ мора бити делотворнија споља, како би бранила европске вредности и интересе у свету", објаснила је Меркелова.

Подсетила је још једном да је неопходно поштовати потребне мере у сузбијању даљег ширења коронавируса - дистанца, маска и прање руку - те је затражила коришћење апликације за упозоравање.

"Сваки појединац има одговорност. Схватите ово озбиљно, јер јесте озбиљно. Опасност од вируса је и даље озбиљна", подвукла је немачка канцеларка.

Прочитајте ОВДЕ колико се Руса до сада изјаснило за промену Устава.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА