Најновије

ОТКРИВЕНА НОВА ПРЕВАРА: "Глас се плаћао до 5.000 динара, крах поверења у изборни процес" (ВИДЕО)

Саво Манојловић из Удружења за заштиту уставности и законитости (УЗУЗ) рекао је да би било природно да је тужилаштво реаговало на информације о колективном гласању и куповини гласова у Убу.

Један вид преваре на изборима (Фото: Јутјуб)

Међутим, пошто то није урадило, УЗУЗ ће тужилаштву доставити податке које има. Додаје да случај са снимка који је објавио посланик СРС Немања Шаровић није изолован случај, да су у више места социјално угрожени Роми џиповима довожени на биралишта, а да се у неким деловима земље глас плаћао и до 5.000 динара.

"Ова тема била је актуелна само у одређеним медијима, али не и у медијима са националном фреквенцијом. Можда јавна тужитељка Загорка Доловац нема СББ, гледа само националне фреквенције, нема друштвене мреже", рекао је Манојловић поводом снимка на којем се види како жена одлази са мушкарцем иза паравана и сугерише му како да гласа.

Манојловић додаје да није поента да у затвору заврше жена са снимка или људи који су трговали сопственим гласовима јер су социјално угрожени, већ би, напомиње, било нормално да падне врх пирамиде.

"Ово није изолован случај. У Шапцу смо виђали ситуације где су људи џиповима довозили Роме. Једна стара Ромкиња која се једва креће, помаже јој њен супруг и младић који је довезао у џипу. Види се да су социјално угрожена категорија. Код сваког бирачког места стајали су људи криминогеног излгеда", описује Манојловић ситуацију испред бирачких места 21. јуна.

За случај из Уба каже да је глас коштао 1.000 динара и пакет хуманитарне помоћи, а да се у неким местима у Србији глас на изборима кретао и до 3.000 и 5.000 динара.

Манојловић напомиње да је оваквих случајева било и раније, али никада није доживело "овакву бруталност".

"Изузетно је угрожен изборни процес, али то нису флоскуле. Цео демократски концепт, уставни поредак, права грађана, засновани су на томе да смо демократска земља, а темељ су избори који се морају одржати на слободан и фер начин. Ако тога нема, значи да се угрожава цео уставни поредак", објашњава он.

Узрок недостатка контроле на бирачким местима, према његовим речима, може се наћи у начину на који су сакупљени потписи за подршку изборним листама.

Манојловић подсећа да се пред сваке изборе појављују "егзотичне странке" које освајају мањи број гласова него што су сакупиле подршку грађана за подношење листе.

"Те странке немају инфраструктуру да сакупе потписе, неко им из једног центра сакупи. Онда имате изборну администрацију где би требало да уђу представници свих листа. Пошто немају своје представнике, онда да им владајућа већина убацује своје представнике и онда имате апсолутну контролу на изборном месту и немате ситуацију да ће неко раговати ако људи дођу колективно да гласају и да им неко говори како да гласају", објашњава Манојловић.

Додаје да у Србији контролу изборног процеса врше представници политичких странака, који не штите јавни већ страначки интерес. Међутим, када су у бирачком одбору представници више странака они контролишу једни друге и ко убацује колико гласова, управо да би заштитили свој интерес, што даје поверење изборном процесу.

Говорећи о понављању избора на 234 бирачка места, на којима ће поново моћи да гласа преко 200.000 бирача, Манојловић каже да та ситуација говори или да је изборна администрација неспособна да спроведе слободне и фер изборе, или да се инжењерингом жели још неко убацити скупштину.

"Зашто се понављају избори када нема тензије ко ће формирати владу? Или је изборна администрација толико неспособна да спроведе изборе, или се они руше да би се изборним инжењерингом штеловало да још неко уђе у скупштину. Не видим шта би била трећа опција у овој ситуацији. Разумем да имате јаку опозицију и јаку власт, па ће они тражити сваку ситуацију да укажи на неправилности и понове гласање", напомиње Манојловић.

Прочитајте ОВДЕ зашто Србији прети економска криза.

Извор: Н1

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА