Најновије

"Тачи је небитан"

Оптужница Специјалног тужилаштва против косовског председника Хашима Тачија потопила је разговоре у Вашингтону.

Хашим Тачи (Фото: Јутјуб)

Представници ЕУ мисле да су једини прави разговори у Бриселу – а тамо, кажу, Тачи ионако није неопходан.

Има оних који кажу да подизање оптужнице против Тачија "није било неочекивано“, али тренутак у којем се то догодило, пар дана пред заказани сусрет лидера Србије и Косова у Вашингтону, био је изненађење за све.

На првом месту за америчке организаторе састанка који се већ дуже време утркују са ЕУ око заслуга у дијалогу Београда и Приштине, али и за самог Тачија који је све наде полагао управо у разговоре у Вашингтону.

Са друге стране, ЕУ која наглашава да "постоји само један дијалог Београда и Приштине и то онај који се одвија у Бриселу“, још пре повлачења Тачија из разговора инсистирала је на томе да Приштина одреди нови преговарачки тим и главног преговарача, а да је Тачи "добродошао“ ако жели да се придружи.

Сада у Бриселу кажу да се не мешају, али да подржавају рад Тужилаштва. Од Приштине очекују да испуни договорено о наставку дијалога у Бриселу током јула.

"Важно је да Специјално тужилаштво независно настави посао, без икаквог уплитања споља“, поручио је председник Европског савета Шарл Мишел.

У Канцеларији Жосепа Борела, шефа дипломатије ЕУ и главног посредника у дијалогу Београда и Приштине, кажу да подизања оптужнице против Тачија и одлагање састанка у Вашингтону не треба да утиче на наставак дијалога у Бриселу.

"Сто је спреман, датуми могу бити усаглашени. Није на нама да бирамо са ким ћемо да причамо. На Косову је да изабере ко ће у тренутној ситуацији најбоље представљати његове интересе“, каже Борелов портпарол.

Фон Крамон: Није посао Тачија да води дијалог

Известиоци Европског парламента за Косово и Србију, Виола фон Крамон и Владимир Билчик, недавно су заједно пружили подршку наставку дијалога и специјалном представнику ЕУ Мирославу Лајчку.

Верујем да процес пред Судом и дијалог Београда и Приштине могу и треба да се раздвоје", каже Виола фон Крамон за DW. "Више ћемо о оптужници знати након саслушања, али то не би требало да има везе са дијалогом. Дијалог треба да помогне решавању несугласица између две државе без обзира ко су лидери тих земља."

Као известилац Европског парламента за Косово, Фон Крамон оцењује да је ЕУ непристрасан посредник у дијалогу. У изјави за DW она каже да је оптимиста и да очекује напредак већ током овог лета.

"Устав (Косова) је врло јасан и каже да је главни преговарач премијер, а не председник. Тачи као председник има важну улогу, али није његов посао да постиже договоре и наставља дијалог", наглашава Фон Крамон.

Билчик: Породице жртава чекају правду

„Посвећеност Косова дијалогу не базира се само на једној особи. У питању је процес који треба да се ослања на политичко вођство у Приштини. Верујем да ће Косово моћи да обезбеди одговарајуће представнике за следећу рунду дијалога“, каже за DW известилац Европског парламента за Србију Владимир Билчик.

Он каже да помно прати и подржава рад Специјалног тужилаштва за Косово. „Истраге злочина почињених током рата на Косову део су компликованог процеса идентификације починилаца и проналажења истине о грозним злочинима. То је од суштинског значаја за помирење и напредак целог региона, али и пресудно за европски пут Косова“, наводи Билчик.

„Не смемо да заборавимо да није у питању неки апстрактан процес јер још увек постоје породице жртава које чекају правду“, закључује Билчик.

Након подизања оптужнице против Тачија, специјални известилац ЕУ Мирослав Лајчак разговарао је у Бриселу одвојено са премијером Косова Авдулахом Хотијем и председником Србије Александром Вућићем.

Заједничке оцене су да дијалог о нормализацији односа Београда и Приштине нема алтернативу и да се наставак очекује у наредним недељама.

На састанку партизана и четника, Дража Михаиловић изразио сумњу ко је заправо Тито! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Дојче Веле

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА