Најновије

НЕМАЧКИ ВИРУСОЛОГ ТВРДИ: Не постоје други и трећи талас, ми се налазимо на непрекидном удару вируса!

После пет месеци пандемије корона вируса, немачки вирусолог Хендрик Штрек, професор Универзитета у Бону и аутор студије из Хајнсберга, жаришта корона вируса у Немачкој познатог као "немачки Вухан", сматра да Светској здравственој организацији (СЗО) треба појачање, јединица која ће широм света сузбијати заразу.

Немачки вирусолог Хендрик Штрек (Фото: Јутјуб)

Требало би да постоји тим СЗО за реаговање у хитним случајевима. Тако нешто прижељкујем и за Немачку: интервентну јединицу за инфективне болести. Јединицу која би деловала на нивоу државе, а не само на нивоу покрајина - изјавио је Штрек у интервјуу листу „Франкфуртер алгемајне цајтунг“.

Коментаришући избијање инфекција у кланицама и расправе о могућем утицају система за хлађење кружењем ваздуха на ширење заразе, каже да је чињеница да зараза често избија на местима где се транжира месо.

Тамо је хладно и бучно, људи морају да се довикују да би се чули и обављају веома тежак посао. Самим тим, ослобађају се капљице, које се, уза све то, због хладноће дуже задржавају у ваздуху. На крају, ваздух се веома споро мења у охлађеним халама – објашњава Штрек, додајући да је удео свежег ваздуха у таквим системима веома мали.

Он сматра да би проблем вентилације у фабрикама могао да се реши увођењем веће количине свежег ваздуха, учесталим тестирањем и бољим филтерима.

Како ће се инфекција даље развијати и ширити „вероватно ће зависити од временским прилика“, сматра он и додаје да „због тога у јесен морамо очекивати више инфекција“.

- Иначе, не верујем да ћемо имати други или трећи талас. Мислим да се налазимо у непрекидном таласу. Трајном таласу, који час расте, час опада - каже вирусолог.

Он указује и на то да у овом тренутку има веома много асимптомачних инфекција, више него на почетку пандемије.

Самим тим, намеће се питање у којој мери људи могу да стекну делимичан имунитет. Ако су се заразили, можда следећи пут неће, или ће болест имати блажи ток. После тога би на крају можда биле довољне једноставне мере хигијене: поштовање дистанце, укидање масовних манифестација, кијање и кашљање у пазух – каже немачки стручњак.

Новак Ђоковић послао јуначку поруку Србима за Видовдан! Више о томе ОВДЕ!

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА