Најновије

ПАСУЉАНСКЕ ЛИВАДЕ СУ ДАНАС ГОРЕЛЕ: Дипломац 2020 је био велики испит спремности наших јунака (ФОТО)

Завршна вежба кадета Војне академије, Медицинског факултета ВМА и слушалаца Курса за резервне официре - "Дипломац 2020" одржана је данас на Војном комплексу "Пасуљанске ливаде", наводи се у саопштењу Министарства одбране Републике Србије.

Одржана завршна вежба кадета "Дипломац 2020" (Фото: mod.gov.rs)

Вежби је присуствовао начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић.

Војна академија је претходних дана на Пасуљанским ливадама реализовала комбиновано логоровање чији је циљ провера степена оспособљености кадета родова Артиљерије, Пешадије и Оклопних јединица и слушалаца Курса за резервне официре рода Пешадија у командовању артиљеријском батеријом, стрељачким и тенковским водом, као и у руковању и управљању ватром у одбрани и нападу. Изведена је и провера оспособљености кадета рода Авијације, Ваздухопловно-техничке, Техничких и Логистичких служби, додали су из Министарства одбране.

Како је истакао начелник Војне академије генерал-мајор Бојан Зрнић, кадети су данас извели вежбу која је круна њиховог војничког оспособљавања.
 
- Имали су веома добру подршку јединица Војске Србије у реализацији вежбе. Захвални смо начелнику Генералштаба који се уверио да спремно чекамо септембар и крај школовања ових кадета. Данашња вежба оцењена је веома успешно. Кадети су показали изванредан ниво тактичке и ватрене оспособљености, а имали смо прилику да после дужег времена интегришемо логоровање са свим кадетима завршних година, што је показало здружени карактер њиховог логоровања - рекао је генерал Зрнић.



Кадети завршних година извели су тактичке вежбе са бојним гађањем по темама “Ојачани стрељачки вод у одбрани”, “Тенковски вод у нападу” и “Артиљеријска батерија у нападу” и показали  спремност за обављање почетних дужности официра у јединицама Војске Србије.


 
У вежби, којом је руководио начелник Катедре тактике Војне академије пуковник Дејан Ранђеловић, приказан је и рад телекомуникационо-информатичког центра, станица за снабдевање и одржавање, интендантске и санитетске станице и начин транспорта убојних средстава.

Кадет четврте године модула оклопне јединице Иван Радовановић на данашњој вежби је учествовао као нишанџија, али је, како је истакао, пролазио кроз све улоге како би се припремио за дужност командира вода.


 
- Данас смо видели тенковски вод у нападу. Вежба је показала колико велики значај има спој теорије и праксе. Данас смо стекли значајна искуства за нашу предстојећу каријеру - рекао је кадет Радовановић.

Кадет четврте године Војне академије модула телекомуникације Давид Новаковић истиче да је изузетно важна могућност што знања стечена у теорији могу да се примене и у пракси, на вежби као што је „Дипломац 2020“.


 
- Моја улога у вежби „Дипломац 2020“ била је улога командира вода везе, који је имао задатак да постави покретни телекомуникациони информатички центар, на командном месту тактичке групе и на тај начин обезбеди све неопходне сервисе из домена телекомуникационо-информатичког обезбеђења за потребе команде бригадног нивоа – рекао је кадет Новаковић, нагласивши да се, упркос тешким временским условима рад одвијао без икаквих проблема и ометања.
 
Кадеткиња Медицинског факултета Војномедицинске академије Наташа Марић на данашњој вежби била је у улози лекара на пријемно-тријажном одељењу бригадне санитетске станице.


 
- Веома сам задовољна данашњом вежбом, сматрам да смо много научили и да смо вежбу заједно успешно извели - рекла је кадеткиња Марић и истакла важност примене теоријских знања у пракси што ће јој касније помоћи током рада у некој од санитетских јединица Војске Србије.   

Кадет четврте године смера Пешадија Огњен Златић не вежби је био у саставу стрељачког вода. Он је истакао да све што се научи теоријски мора да се опроба и у пракси, поготово у смеру Пешадија.


 
Након данашње вежбе, кадете завршних година свих студијских програма Војне академије очекују испити и завршетак дипломског рада, да би крајем лета, испред Скупштине Републике Србије, били свечано промовисани у чин потпоручника Војске Србије.


 
Данашњој вежби присуствовали су и ректор Универзитета одбране генерал-потпуковник Горан Радовановић, командант Ратног ваздухопловства и ПВО генерал-мајор Душко Жарковић, заступник команданта Команде за обуку бригадни генерал Јелесије Радивојевић, заменик команданта Копнене војске бригадни генерал Владета Балтић, начелник Управе за војно здравство генерал-мајор др Угљеша Јовичић и полазници 9. класе Високих студија безбедности и одбране.

Како је шведски дипломата покушао да понизи Србе на Видовдан, сазнајте ОВДЕ!

 

Извор: Правда

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА