Најновије

ПОСЛЕ ЧЕТИРИ МЕСЕЦА БОРБЕ, О КОРОНИ НИШТА НЕ ЗНАМО? Српски стручњаци: Ниједна епидемија није слична овој

После четири месеца борбе са короном, наши стручњачи све чешће понаваљују да о корони заправо не знају ништа.

Дарија Кисић Тепавчевић (Фото: Јутјуб)

Од вируса Цовид-19 у свету је оболело 10 милиона становника, излечено је 5,2 милиона, док је умрло скоро пола милиона људи. Иако у о корона вирусу нисмо знали довољно, наслушали смо се изјава светских и домаћих лекара да смо вирус упознали и да сада знамо како са њим. Изгледа да то више не важи.

Епидемиолог проф.др Бранислав Тиодоровић, члан Кризног штаба за спречавање епидемије Цовид-19, изјавио је да свака епидемија има свој пут, да је могуће зауставити је, али да се са вирусом Цовид-19 не може поредити ниједна епидемија.

- Оно што знамо је да око 80 одсто оних који се разболе пролазе или без симптома или са лакшом клиничком сликом, проблем нам је оних 20 одсто, а то су старији, онколошки пацијенти, дијабетичати, дакле сви они који имају слаб имунитет, односно неку хроничну болест - изјавио је др Тиодоровић.

Да је нови вирус заиста непознаница потврђује и епидемиолог др Предраг Кон, који је недавно изјавио, коментаришући тренутни скок заражених, да нема дилеме да се корона вирус враћа, и да нам је вирус показао да о њему не знамо ништа.

- Да ли ће да се враћа већом снагом, то ћемо сачекати. Овај вирус нам је показао да ништа не знамо о њему, и да једноставно све оно што се уобичајено дешава код респираторних вируса, а то је да има јасну сезону, овде не важи. Он је и у овим месецима и те како активан и способан да се преноси - рекао је др Кон.

Шта се на крају испоставоло да не знамо?

За крај јуна ово нисмо очекивали

Раније прогнозе наших стручњака кретале су се од тога да ћемо крајем априла имати пик око Васкрса, а да ћемо након тога бележити све мањи број заражених, да ће се то осетити у мају, док је за јун предвиђено да ће негде од средине бити само спорадичних случајева.

- Дефинитивно је дошло до опуштања и ту нема дилеме и то се осликава кроз статистику. Заборавили смо се у том смислу да не држимо дистанцу, заборавља се често прање руку. Утакмице су велики ризик јер се не држи дистанца, док се са слављима наставља, журке се организују, дошло је до свеопштег опуштања. Забране јесу укинуте, али мере заштите остале су на снази - објаснио је др Тиодоровић разлоге зашто и корона понов хара Србијом у тренутку када је требало да имамо 0 заражених.

Летње темепратуре нису "отопиле" вирус

Када се говорило о вирусу, акценат је стављен између осталог на то да њему не одговара топло време. То јесте тачно, али вирус не лебди око нас већ опстаје у организму. Он ће се ширити и преносити све док му ми то будемо дозвољавали, што значи, вирус опстаје само у људском организму.

Стручнајци су се надали да ћемо још у мају успети да се изборимо са коронавирусом, због ултравиолетних зрака када УВ индекс буде преко 3. Што се темепратура тиче вирусу одговарају ниске температуре, од 3 до 6, 7 степени, а не одговара му она испорд нуле, као и виша од 23 степена.

Међутим, сада је лето, топло је, а ми из дана у дан бележимо све више заражених.

Други пик првог таласа

Док се увелико прича да је наводно негде кренуо други талас, ми још увек нисмо завршили са првим. Да ли ћемо и када то не знамо, с обзиром да се ковид болнице отварају поново. Међу новозараженима углавном су млади људи, што опет на неки начин указује да су они у највећој циркулацији.

Заменица директора Института "Батут" проф. др Дарија Кисић Тепавчевић рекла је да је у Европи и Србији на делу други пик првог таласа епидемије коронавируса. Она је изјавила да је епидемиолошка ситуација у Србији прилично стабилна, осим појединих градова попут Београда, Новог Пазара и Врања, који су жаришта. Од те њене извајве, на жалост, створила су се и многа жаришта - Крагујевац, Пирот, Ужице...

- Прославе након Бајрама су допринеле иницијалном порасту оболелих. Тамо је за време празника била повећана концентрација грађана који су дошли да прославе празнике са породицама, изјавила је Кисић и додала да сада постоји велика вероватноћа, за разлику од зиме, да смо заражени а да то не знамо.

- Ми не можемо да знамо како ће вирус да одреагује у сваком организму. Зато сви треба да се пазимо максимално и да не играмо по принципу - неће мене. Овај вирус се показао доста непредвидиво, додала је Кисић Тепавчевић.

Вучић открио какав сценарио чека Србију ако Трамп победи! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА