Најновије

ШВЕДСКИ ДИПЛОМАТА ПОКУШАО ДА ПОНИЗИ СРБЕ НА ВИДОВДАН, АЛИ ЈЕ ИСПАО ГЛУП: Поредио Косовску битку са освајачким ратом

“Многи Срби и даље су узнемирени због свог пораза у Косовској бици, али било би тешко да нађете било којег Швеђанина коме је стварно стало до губитка код Полтаве више од триста година касније” - написао је бивши шведски премијер и дипломата Карл Билт на свом Твитер налогу.

Карл Билт (Фото: Јутјуб)

Карл Билт није се ни потрудио да сазна историјске чињенице у вези Косовског боја нити истину о шведском поразу код Полтаве.

 

Битка код Полтаве одиграла се 28. јуна 1709. Била је то преломна битка Великог северног рата између Русије под царом Петром Великим и Шведске предвођене краљем Карлом XII. Битка се одиграла код Полтаве у данашњој Украјини, када је шведска војска покушала да нападне Русију. Битка је окончана потпуним уништењем шведске војске. Док су Срби извојевали победу на Косову, поразивши нападаче и задали такав ударац Турцима, да су они своје походе на Европу наставили тек за 70 година. 

Ова објава је имала многе реакције и одговоре шведском политичару, а најчешће су се оглашавали Срби који су покушавали да објасне  да не може да упоређује битку српског народа да одбије нападача и битку где су Швеђани ишли у другу земљу као освајачи.

Било је и бројних коментара од стране Албанаца, где су писали како је Косовска битка уствари део њихове повести и како је Милош Обилић такозвани косовски јунак, а не српски.

ЕУ блокирала преговоре са Србијом! Више о томе ОВДЕ!

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА