Најновије

КОРОНА КОСИ ДРЖАВНИ ВРХ: Да ли је оставка Кризног штаба једино решење?

Има неке космичке правде у чињеници да је од коронавируса заражен сам врх напредњачке елите: Маја Гојковић, Александар Вулин и Марко Ђурић.

Чланови Кризног штаба (Фото: Јутјуб)

Пише: Златоје Мартинов, писац и публициста

Пркосна прослава победе на изборима у тој топлој јунској вечери, без маски, силна руковања грљења и љубљења, играња кола и хорска певања и драња у маленој загушљивој просторији изборног СНС штаба, морала је да резултује инфекцијом. Како се премијерка Ана Брнабић (снимак на Јутјубу доступан свима) највише грлила и љубила са својим партијским друговима, реално је очекивати да ће и она можда ускоро бити позитивна на вирус.

Кад сама врхушка на челу са Вучићем не поштује основне епидемиолошке мере заштите, како то очекивати од грађана, пре свега од млађе популације. Власт је дала лош пример, а „струка“ ни мукает, што би рекао Басара. На овом месту не могу, а да не поменем неодговорни, а ла Мате Парлов, скок Расима Љајића, иначе лекара по струци (у којој никад није радио), међу своје присталице, након што је прославио изборну победу у Новом Пазару!

Али пре свега тога, само због предстојећих избора, Вучић је као прави аутократа одлучио да пренебрегне све мере лекарског дела Кризног штаба:

1) да већ 7. маја одмах по укидању ванредног стања, сасвим и без икакве контроле на границама допусти улаз свих путника независно из које земље долазе; дељено је само упозорење на једном папиру: „улазите у зону где влада вирус ковид 19“, који обични нико и не прочита. То није учинила ниједна држава у свету. Попуштање је морало бити поступно.

2) да дозволи, удварајући се навијачима као гвозденој песници режима, спортске приредбе са публиком, без икакве контроле поштовања најелементарнијих епидемиолошких мера. То се пре свега односи на дерби од 10. јуна и на финале купа Србије од 24. јуна кад је на првој утакмици било око 25.000 бучних навијача, а на другој 8.500 (а дозвољено је само 5.000).

3) да дозволи масовну „прославу титуле“ Црвене звезде у суботу, 20. јуна, где је присуствовало 30.000 навијача Звезде и којом приликом је дошло до заражавања најмање пет фудбалера и директора клуба Звездана Терзића. Колико је тек навијача, младих људи од 18-30 година заражено, остаје да се види у наредним данима и недељама.

4) да дозволи одржавање непотребног, егзибиционог тениског турнира на Дорћолу пре две седмице, који је током два дана пратило више хиљада углавном млађих гледалаца. Непромишљеност Новака Ђоковића дакако стоји, али заправо највећу кривицу сноси власт која је такав турнир дозволила из разлога сопствене промоције да се докаже „победа над корона вирусом“ и наравно да су створени услови за „несметано и безбедно одржавање избора“. (Хрватска је такође дозволила због своје „промоције туризма“.)

5) да након укидања ванредног стања 7. маја, личном одлуком (по ком Уставу и закону то може председник Републике?!) већ 8. маја поништи већ донете одлуке Кризног штаба и ГСП-а да се ограничи број путника у јавном градском превозу, да сви путници морају да носе маске, а да се контрола ношења маски врши искључиво на предњим вратима и да онај ко маску нема не можде да уђе у возило. На самим стајалиштима већ је жутом бојом био јасно обележен простор од једног метра размака између путника док чекају у реду за улазак у возило. Ништа од тога, све је поништено личном интервенцијом Вучића!

6) да нареди током предизборне кампање лекарском делу чланова Кризног штаба да се не оглашавају поводом раста броја заражених, што су ови, послушно (др Кон, др Дарија Кисић, др Јанковић ет. Комп.) и чинили. Др Кон се у девет сати ујутро 22. јуна након завршених избора и убедљива победе СНС-а изненада јавио (читај: добио дозволу!) са тврдњом како се „болест ковид 19 разбуктала“ и како је неопходно „предузимати оштре мере“. Сад се сетио! (Као да се вирус није „разбуктао“ и 24 сата раније, тј. 21. јуна на дан избора!).

Ово што данас (субота, 27. јун) имамо, а то је званично 227 новозаражених, 32 на респиратору и двоје умрлих, са значајним ширењем наредних дана и недеља, неминовна је последица управо горе изнетог.

Закључак стога гласи:

а) Највећи кривац за ширење корона вируса је управо Александар Вучић.

б) сукривци су лекари из Кризног штаба који му се нису супротставили, а ако, пак јесу као што др Кон тврди, а нису били послушани, онда је за њих постојао (и даље постоји) само један излаз: ОСТАВКА! Уместо тога следила су одликовања и чинови.

На тај начин и Вучић лично и његов „Кризни штаб“ изгубили су сваку моралну легитимацију да уопште говоре о „кризи“ изазваној корона вирусом.

Зато апелујем на нашу јавност, цивилни и преостали некорумпирани здравствени сектор: под хитно треба сазвати састанак свих политичких структура како на власти тако и у опозицији парламентарној и ванпарламентарној, и изабрати нов, политички неутралан Кризни штаб на челу са људима који своју струку неће подређивати партијској припадности и неће је газити зарад политичких притисака или политичких бенефита (ово потоње је чешћи случај у Србији!). Само тако заједничким снагама свих структура друштва можемо се борити против ширења епидемије.

Паметнима доста!

Прочитајте ОВДЕ шта немачка штампа пише о дешавањима у Србији.

Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА