Најновије

ДОКТОР КОН ПРВИ ПУТ БЕЗ МАСКЕ НА ТВ! Ево шта је наш познати епидемиолог поручио Србији

Епидемиолог и члан Кризног штаба Предраг Кон каже да је Србија на крају епидемије вируса корона, да је дошло време за опуштање и да се укину уведене мере.

Доктор Кон (Фото: принтскрин Пинк ТВ)

"Дошли смо до краја, време је да се опуштамо и слажем се са др Несторовићем да је време да се скину мере. Само треба да оставимо дистанцу од једног метра. Приближавање на мање од једног метра носи могућност заражавања од било чега што друга особа има, не само вирус корона", појашњава Кон.

Додаје да Србија улази из несигурне епидемиолошке ситуацију у повољну, да је Војводина већ у повољној ситуацији и да ће Београд бити ускоро.

Наводи да епидемија још не може бити ођављена, јер је потребно 28 дана без иједног новог случаја, што је тешко оствариво због отварања граница и спорадичних случајева.

"Увек се може десити да се појави неки џеп, али то не значи да смо објективно у епидемији", нагласио је Кон.

Осим дистанце, ношење маски саветује само старијима и угроженим групама у затвореном простору као што су продавнице.

За оне који сматрају да су прележали вирус корона, подсећа да могу обавити тестирање на захтев на присуство антитела, које се плаћа 1.200 динара.

"Омогућено је комерцијално тестирање које се ради из венске крви. Резултати се добијају брзо. У Градском заводу за јавно здравља мора да се закаже како се не би стварале гужве, а претходно се новац уплати на јединствени жирорачун", навео је он.

Додаје да треба консултовати вирусологе, инфектологе, имунологе да протумаче резултате теста, јер присуство ИгМ антитела подразумева свежу инфекцију, а ИгГ антитела да је инфекција била раније и да неки степен заштите постоји.

Колику дуго траје имунитет након прележаног вируса још се не зна, помиње се период од годину, годину и по дана.

На констатацију водитељке да је сигурна да је све прошло пошто се др Кон јутрос са њом руковао и скинуо маску, Кон је шаљиво додао да можемо бити сигурни да је све прошло када имунолог Срђа Јанковић скине маску.

"Када Срђа скине маску, то је тај тренутак слободе", нашалио се он.

Зашто чак и ако гласате против СНС 21. јуна гласате баш за њих прочитајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА