Најновије

КАДА ЈЕДНОМ ИЗВУКУ НОЖ ОШТРИЦА МОРА ДА ОСЕТИ КРВ! Они су најопаснији сцецијалци на свету! (ВИДЕО)

Са просечном висином од 160 центиметара, свако наиван ће помислити да је Гурка војник непријатељ ког је лако савладати. Али, свако ко је срео њихову трупу под мотом "боље умрети него бити кукавица" у борби, зна да њихова величина не значи апсолутно ништа.

Најопаснији специјалци на свету (Фото: Јутјуб)

Гурке, које још називају и британским добровољцима као и синовима Хималаја као војна јединица имају заштитни знак - кукри нож. Регрутују их на обронцима Хималаја и по свим војним стручњацима они су једна од најбољих пешадија на свету, а назив су преузели од првобитног имена владајуће династије Непала.

С Британцима који су колонизовали Индију борили су се 1813. и 1816. године и нанели им велике губитке, а већ су тада стекли велико поштовање противника. Након што су Британци на крају завладали Индијом, Гурке су примили у своје редове и основали три тактичке војне јединице па су као такви учествовали у Првом и Другом светском рату, борећи се и у Европи, али и у Северној Африци, џунглама Малезије и Бурме, на Сицилији.

Након престанка британске владавине у Индији 1974. шест преосталих пукова Гурки припало је Индији, док је четири припало Великој Британији. Посебан успех Гурке су оствариле на Фокландским острвима, а према усменом предању у рату у којем су учествовале Гурке није било заробљеника, а иако није потврђено, постоје приче и о наводном канибализму противника Гурки. Гурке се боре и данас у разним деловима света, например у Ираку и Авганистану.

Готово 28.000 кандидата сваке године се међусобно такмичи за само 200 места које имају Гурке у британској војсци. Да би уопште дошао до статуса кандидата, мушкарца морају да приме одреди за регрутацију који се крећу Непалом, а за сваког регрута који дође и прође квалификације као и обуку, регрути добијају награду. Кандидат мора да има минимално 17 година, а тестирање укључује трчање 5 километаара по подножју Хималаја носећи 25 килограма камења у руксаку на леђима - за мање од 55 минута.

Након што једном извуче свој кукри нож, закривљена оштрица по традицији мора окусити крв, па ако њиме није повређен непријатељ, Гурка ће зарезати себе.Недавни пример високе почасти које су добиле Гурке је додела највишег британског одликовања за храброст нареднику Дипрасаду Пуну, који је као усамљени стражар на контролној тачки у Авганистану 2010. сам одбио напад 30 талибанских војника.

- Око мене је била гомила Талибана па сам био уверен да ће ме убити. Пре него што се то догоди одлучио сам да барем убијем неке од њих - изјавио је Пуну који је током 15 минута борбе испалио више од 400 метака, детонирао 17 граната и мина, а у недостатку оружја на талибанског борца који се пењао према њему бацио је троножац пушке. Осим што је спасио животе других војника на контролним тачкама, Пуну у том невероватно храбром окршају није ни рањен.

Након што ступе у редове британске војске, Гурке након сваке три године војног рока у Непалу проведу три месеца. У својој служби могу да достигну чин командира, а већином су подофицири у Гурка јединицама. Ако за 15 година Гурка војник не добије чин наредника, он се сам због части повлачи из службе. Због њихове ратоборности и части већином се ангажују само за оне најтеже задатке широм света, а делују у склопу НАТО-а.

Који човек треба да падне да би пао Вучић прочитајте ОВДЕ.

Извор: ekspres.hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА