Најновије

КУРТИ ИЗЛЕТЕО ИЗ ВЛАДЕ, АЛИ И ИЗ СКУПШТИНЕ: Хоти нови премијер владе у Приштини, Срби добили два министарска места

Скупштина тзв. Косова изгласала је са 61 гласом за, 24 против и једним уздржаним нову владу коју ће водити премијер Авдулах Хоти.

Авдулах Хоти (Фото: Јутјуб)

Нова Влада у Приштини има четири потпредседника  и 16 министара.

Авдулах Хоти рекао је у експозеу да је дијалог са Београдом од виталне важности, те да су улоге ЕУ и САД у том процесу неодвојиве.

Авдулах Хоти је посланицима поручио да сви треба да буду укључени у дијалог и да буду уједињени, укључујући ЕУ и САД.

"Дијалог о постизању коначног споразума је витални интерес тзв. Косова. Власти ће у потпуности поштовати устав током разговора. Дијалог ће имати јасне циљеве о питањима о којима ће се разговарати и ми ћемо бити транспарентни. Споразум ће се међусобно заснивати на равноправности тзв. Косова и Србије", рекао је Хоти.

Тиме ће, наставио је он, бити омогућено чланство тзв. Косова у ЕУ а дијалог захтева координацију и јединство између институцијама у Приштини.

"У дијалогу морамо сви да будемо заједно, јер је то свима у интересу. Заједно морамо да будемо у Скупштини где ће се ратификовати дијалог. Опозиција мора да има водећу улогу", рекао је Хоти.

Према Хотију улога ЕУ и САД биће нераздвојива.

Говорећи о перспективама и плану његове владе навео је да је народу на Косову потребна влада која ће му служити, а не обрнуто.

У будућој влади два места Српској листи

Седница косовске скупштине почела је са закашњењем од пола сата, а у скупштинској сали на почетку није било посланика Самоопредељења.

Хоти је презентовао и предлог састава нове владе са четири потпредседника и 16 министарстава.

Први потпредседник владе биће Бесник Тахири из Алијансе за будућност Косова. Остала три потпредседника су Дритон Сељманај, Аљбуљена Хаџа и Горан Ракић из Српске листе, који би обављао и дужност министра за локалну самоуправу.

Далибор Јевтић из Српске листе обављаће дужност министра за заједнице и повратак.

Из Демократског савеза Косова  Хикмете Бајрами биће министарка финансија, Бесиан Мустафа министар пољопривреде, Вљора Думоши министарка културе, Агим Вељиу министар унутрашњих послова, Антон Ћуни министар одбране, Арбен Абраши министар инфраструктуре, а Арменд Земај биће министар здравља.

Из Алијансе за будућност Косова Бљерим Кући биће министар економије, Мељиза Харадинај министарка иностраних послова, министар правде Сељим Сељими а Рам Љика министар образовања.

Скендер Речица је министар за рад и социјално старање, Весељ Краснићи министар за трговину и индустрију и Енис Керван министар регионалног резвоја.

Прочитајте ОВДЕ каква застрашујућа предвиђања стижу за Србију.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА