Најновије

ВОЛЕ ДА ЖИВЕ НА ГРБАЧИ ГРАЂАНА! 200.000 У ЏЕП: Зашто се посланици тешко одричу плата и бенефиција?

Није реткост да се у јавности чује да поједини политичари који су посланици у Скупштини Србије желе пошто-пото да задрже посланичке плате и све бенефиције које овај посао носи са собом, али и да већина оних који тек уђу у политику имају амбицију да се управо нађу у парламенту.

Једна од седница Скупштина Србије (Фото: Јутјуб)

Имајући у виду да већина њих нема регуларне послове, а с обзиром на бенефиције које посланички мандат доноси, није ни чудно што многи Скупштину виде као "омиљену канцеларију".

О овој теми причала је народна посланица и чланица Председништва Странке слободе и правде Аном Стевановић, која је рекла да плате посланика варирају јер зависе од неколико чинилаца и да уколико је посланик већ негде запослен и не жели да прекине, нити замрзне радни однос, прима месечну надокнаду у виду посланичке плате или посланичког паушала.

- Паушал представља фиксни износ и њега примају сви посланици без обзира да ли су негде другде у радном односу или не. Он износи нешто више од 30.000 динара. Месечна плата оним посланицима који су на сталном раду у Народној скупштини, плата се креће око 80.000 динара. Међутим, постоји известан број посланика који су чланови управних и надзорних одбора, најчешће јавних предузећа, или су укључени у поједине пројекте тако да они месечно зарађују и много више новца. Таквих није мали број. Посланици који су задржали свој претходни посао, поред паушала добијају и део новца до пуног износа плате, уколико је зарада на њиховом првом послу нижа од скупштинске плате - каже Стевановић. 

Што се тиче других бенефиција, Стевановић каже да је јасно да многима није баш лако да их се одрекну, зато што захваљујући њима зарађују много више новца него што износи сама плата. 

- Путни трошкови су нешто на шта се троши огроман новац грађана републике Србије. Ми који живимо у Београду немамо надокнаду путних трошкова, што је сасвим у реду и логична ствар, међутим, посланици који су пријављени на адресама широм Србије, узимају огроман новац по сваком доласку на заседање. Што је удаљеност већа, то је и новац већи. Примера ради, мислим да су посланици који долазе из Новог Сада узимали више од 4.000 динара по једном доласку. Помножите то са 20 радних дана и 20 долазака, и видећете колика је то цифра на месечном нивоу - каже Стевановић, и додаје да су ту огромне могућности за злоупотребу зато што по неколико посланика из истог града може да дође једним возилом, а да свако од њих наплати те трошкове.

Оно што је забрињавајуће, каже, да је, нажалост, не постоји контрола од стране Скупштине, нити обавеза да се донесу појединачни рачуни са наплатних рампи. 

- У претходним сазивима, али верујем и у овим, био је немали број посланика који су били пријављени у својим местима, али су самостално или изнајмљивали смештај или живели у становима који се не воде на њихово име, тако да су наплаћивали путне трошкове, а да нису мрднули из Београда. Известан број посланика који је на листама лажне опозиције управо ово ради тако да је јасно који су њихови прави мотиви да глуме опозицију. Поред тога, посланици који желе да се преселе у Београд, имају право од Скупштине месечну надокнаду за изнајмљивање стана и тај износ је пре четири године био око 300 евра у динарској противвредности месечно. Око овога би требало да се спроведе строга контрола и да се установи колико који посланик заиста кошта државу, али и да се тачно види ко су посланици који свесно злоуотребљавају постојеће могућности позивајући се да на све то полажу права по закону. Многи од њих нажалост у томе не виде ништа лоше, иако је такво понашање за сваку осуду - рекла је Стевановић, и додала да мора да оповргне једно мишљење које се често може по мрежама пронаћи, а то је да посланици примају дневнице за заседања.

- Дневнице не постоје, а посланицима који путују у иностранство, исплаћују се дневнице у износу од 15 евра по дану путовања - рекла је Стевановић.

Прочитајте ОВДЕ да ли ће Маја Гојковић бити нова министарка правде.

Извор: Direktno.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА