Најновије

АМЕРИЧКИ СЕНАТОРИ И НЕМЦИ У ШОКУ - ТРАМП ПОВЛАЧИ ТРУПЕ: То би био поклон за Русију!

Повлачење америчких трупа из Немачке, што намерава да уради председник САД Доналд Трамп, наилази на све већи отпор. Водећи сенатори обеју странака желе да те планове спрече.

Илустрација (Фото: Јутјуб)

Повлачење америчких трупа из Немачке био би поклон за Русију и то је последње што би требало да урадимо, критиковао је бивши републикански председнички кандидат, сенатор Митт Ромни.

А демократа Крис Цунс изјављује: Повући скоро 10.000 војника из Немачке без договора с немачком владом и нашим европским савезницима не чини Америку нимало сигурнијом. Оггласила се и демократска сенаторка Џини Шаин која оцењује да је присуство америчких трупа у Немачкој од обостраног интереса.

Група сенатора је зато, уочи одлуке Сената о буџету за одбрану, поднела одговарајући захтјев, саопштено је из Ромнијевог кабинета. Буџетска средства смеју да буду коришћена за повлачење трупа само ако Министарство одбране у извештају Конгресу објасни да је то у интересу националне безбедности и да не угрожава интересе европских партнера у НАТО, наводи се у писму.

Противљење и у Представничком дому

И у Представничком дому Конгреса противе се повлачењу трупа – како међу републиканцима, тако и међу демократама. Демократе су такође поднеле захтев с циљем да преко буџета спрече повлачење трупа из Немачке. Доналд Трамп, као врховни командант оружаних снага, може да нареди повлачење трупа, али да би се то и догодило потребан је новац који мора да одобри Конгрес. За одобравање војног буџета биће вероватно потребни компромиси, због чега би Трампов план могао да буде спречен.

Трамп жели да смањи број америчких војника у Немачкој са око 34.500 на 25.000. Делимичним повлачењем трупа он жели да казни Немачку због тога што она недовољно улаже у буџет НАТО. Неки војници који би били повучени из Немачке, требало би да буду распоређени у Пољској, најавио је Трамп прошле седмице.
Стационирање америчких војника у Немачкој је, према мишљењу немачке канцеларке Ангеле Меркел, и у интересу САД. Америчке трупе у Немачкој служе како заштита Немачке и европског дијела НАТО, па тако и интереса САД, изјавила је Меркелова прошле седмице за лист „Зидојче цајтунг“.

Израелску анализу како је Русија матирала Америку погледајте ОВДЕ.

Извор: Дојче веле

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА