Најновије

ДРАМА У АМЕРИЦИ ДОСТИЖЕ ВРХУНАЦ! ВОЈСКА У ПРИПРАВНОСТИ: Трамп спреман да се позове на Закон о побуни! (ВИДЕО)

Председник САД Доналд Трамп "једини има право да се позове на Закон о побуни" и "уколико буде потребно, он ће га искористити", рекла прес секретарка Беле куће Кејли Мекенени.

Доналд Трамп (Фото: Јутјуб)

Закон из 1807. године омогућава председнику, у тешким околностима, распоређивање војних и федерализованих трупа Националне гарде унутар земље, како би се сузбили грађански нереди и побуна.

Усред извештаја да су примедбе секретара за одбрану разљутиле председника и највише званичнике Беле куће, прес-секретарка је упитана да ли Трамп и даље има поверење у кључног члана његовог кабинета који управља Пентагоном.

"У овом тренутку, секретар Еспер и даље је секретар Еспер", одговорила је Мекенени.

Последњих дана, Трамп се жестоко залагао за употребу снага Националне гарде - које су углавном под управом држава, а не федералном управом, осим у Дистрикту Колумбија - за заустављање дела вандализма и пљачке у градовима и широм земље.

Наглашавајући потребу за увођење "закона и реда", председник је захтевао да више гувернера употребљава јединице под њиховом командом. Назвао је гувернере "слабима" због оклевања да наложе одговор Националне гарде.

Трамп брани шетњу Лафајет парком

Трамп брани своју шетњу Лавајет парком до историјске цркве у којој је неколико минута држао Библију, пре чега су му полицијске снаге насилно очистиле пут.

Његове поступке оштро су критиковали челници Бискупске цркве, укључујући и председавајућег бискупа, као и истакнути клер и друге хришћанске деноминације.

"Већини религиозних вођа се допало", устврдио је Трамп у среду.

"Због чега им се не би допало? Стојим испред цркве која је прошла кроз трауму".

Трамп је током ћаскања телефоном за Фокс њуз, изјавио да је црква, која потиче с почетка 19. века и има дугу везу са председницима САД, "претрпела врло гадно паљење" током вандализама у недељу увече у Вашингтону.

Мали пожар у подруму цркве брзо је угашен, саопштила је Ватрогасна служба.

"Било је изузетно важно" за председника да ушета у цркву како би "послао веома снажну поруку да нас неће савладати пљачком", рекла је Мекени.

Трамп је рекао да му нико није рекао за масу демонстраната дуж Ејџ стрит нордвеста, у блоку северно од Беле куће, пре него што је пошао ка цркви.

"Када сам пошао, нисам рекао 'ох, макните их одатле'. Нисам знао ко је тамо", рекао је Трамп у радијском програму.

Секретар за правосуђе Вилијем Бар "одлучио је тог јутра да прошири периметар", рекла је Мекенени новинарима.

Када се касније током дана уверио да то није спроведено, наредио је хитну акцију, додала је Мекенени.

Нормална је процедура за Тајну службу и локалне снаге реда да успоставе кордон у области пре кретања било код председника САД.

Акција без преседана

Међутим, акција од понедељак била је без преседана. Нападнути су и демонстранти, и новинари. Они тврде - и демонстранти, и новинари - да је полиција у опреми за разбијање демонстрација против њих употребила и хемијске агенсе, и гумене метке.

Мекенени, међутим, негира употребу сузавца или таквих пројектила.

"Педузета је одређена акција", рекла је она, тврдећи да су демонстранти почели да на полицију бацају цигле и флаше са замрзнутом водом.

Чишћење парка "није била војна одлука, није била војна акција", рекао је Еспер новинарима у среду мало након Трампових опаски на радију.

Снаге Националне гарде нису биле умешане у испаљивање сузавца или гумених метака на демонстранте, рекао је Еспер током конференције за штампу у Пентагону.

Еспер, кога су критиковали да је учествовао у ономе што се нашироко описује као политички театар, рекао је да није био обавештен, пре него што се придружио Трампу испред капије Беле куће, да ће бити таквих догађаја испред цркве.

"Нисам био свестан да се догађа фотографисање", рекао је Еспер. "Чиним све што могу да останем аполитичан".

Еспер је такође рекао новинарима да не подржава позивање на овлашћења која би омогућила председнику да нареди војсци у државама да се конфронтирају грађанским немирима.

Фокусиран на Њујорк

Трамп је ове недеље посебно био фокусиран на насиље и пљачке по Њујорку.

"Ако они не буду решили ситуацију, ја ћу је решити", рекао је Трамп током радијског интервјуа. "Решићу је брзо".

Председник је изразио задовољство због појачаног распоређивања припадника федералних снага реда и Националне гарде у Вашингтону током последње две ноћи.

Током осам дана и ноћи, десетине хољада људи демонстрирало је и марпширало, највећим делом мирно, широм земље. Током последњих ноћи, пљачкање се у великој мери смањило.

Демонстрације, којима су се у великој мери кршиле мере полицијског часа које су прогласиле локалне власти, започеле су наком смрти Афроамериканца у Минеаполису. Бели полицајац држао је Джорџа Флојда прикованим лицем уз асфалт на улици држећи му колено на потиљку више од осам минута.

Полицајци оптужени

Четворица полицајаца оптужени су, а аутопсија је озналича Флојдову смрт као убиство.

Групе демонстраната почеле су у петак увече да се приближавај Белој кући, сукобљавајући се, према медијским извештајима, са полицијом. Трамп је одведен у бункер као безбедносна предострожност.

"Нисам био доле у бункеру у петак увече”, рекао је Трамп у радијском интервјуу. "Отишао сам доле током дана и био сам тамо делић времена, првенствено да бих извршио инспекцију", за коју каже да је обављао неколико пута у прошлости.

На питање водитеља програма Фок њуз радија, Брајана Климида, како радикална неправда у Америци може бити решена, председник је одговорио да је то "тужан проблем", али није понудио детаље федералног одговора на то.

"Полиција мора да ради боље", рекао је Трамп поводом неповерења које снаге реда уживају у црначкој заједници. "Сви морају да раде боље".

Прочитајте ОВДЕ најновије информације о убијеном Џорџу Флојду.

Извор: Глас Америке

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА