Најновије

КИНА ПОКАЗАЛА СВОЈУ ВОЈНУ МОЋ: После САД, пркоси јој још једна многољудна земља!

Кинеске трупе прешле су у спорни део хималајске границе коју деле Кина и Индија, изјавио је данас индијски министар одбране Раџнат Синг. Он је рекао да је истина да су Кинези на граници.

Кинеска војска (Фото: eng.chinamil.com.cn)

- Они тврде да је то њихова територија. Ми тврдимо да је то наше подручје. Дошло је до неслагања око тога ... Индија је учинила оно што треба да учини - истакао је Синг.

Он је додао да ће разговори на високом нивоу између две земље бити одржани 6. јуна.

- Не желимо да се било која земља клања пред нама и нећемо се клањати пред било којом земљом - нагласио је Синг.

Индија и Кина деле једну од најдужих копнених граница на свету. Две земље су 1962. године водиле погранични рат на Хималајима, а тензије се и даље спорадично појављују деценијама од тада.

Прошлог месеца агресивна прекогранична чарка између кинеских и индијских снага резултирала је мањим повредама војника. У непотврђеним извештајима говорило се о инциденту у планинском подручју, мада ниједна страна није јавно признала да се догодило било шта необично.

Портпарол кинеског Министарства иностраних послова Џао Лиђијан изјавио је 1. јуна на прес конференцији да је ситуација на граници стабилна и да се може контролисати.

САД и Јужнокинеско море

Пекинг већ деценијама води спорове са више земаља азијско-пацифичког региона око територијалне припадности бројних острва у Јужном кинеском мору, у којем су откривене значајне резерве угљоводоника.

Сједињене Америчке Државе нису страна у спору, али не признају претензије Кине и инсистирају на својој "слободној пловидби" у региону, наводи Јапан тајмс. Амерички носач авиона "Роналд Реган" који је био стациониран у Јапану, упловио је у септембру прошле године у спорно Јужнокинеско море, а сателитски снимци објављени на друштвеним мрежама показали су да га је окружило неколико неидентификованих ратних бродова, преноси Јапан тајмс, наводећи да је вероватно реч о кинеским пловилима.

Лист преноси да портпарол америчке Седме флоте Ријан Момсен није желела да потврди локацију "Роналда Регана", али је рекла да носач авиона спроводи "рутинске операције"

Ирански председник жестоко критиковао Трампа! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА