Најновије

СРБИЈА ЧЕКА И С-300! ОБНОВА РАТНЕ АВИЈАЦИЈЕ И ПВО ПРИ КРАЈУ! Ово ће посебно обрадовати Амере и НАТО... Сад ће моћи само да нам...

Компанија "Ербас" испоручиће следеће недеље српском Министарству унутрашњих послова и четврти хеликоптер Х145М, по уговору закљученом 2016. године. Ова летелица намењена је општим полицијским задацима, а по потреби моћи ће да се опрема и за друге мисије. МУП Србије очекује и три летелице Х215 "суперпума", које ће, према плановима, бити испоручене у следеће две године.

С 300 (Фото: mil.ru)

Нови, савремени "Ербасови" хеликоптери од краја прошле године су у саставу и Ратног ваздухопловства Војске Србије. Пет ових апарата промовисано је средином децембра, а тренутно је у току финална фаза развоја и уградње домаћег наоружања. Пријемом и завршним наоружавањем купљених авиона и хеликоптера Србија завршава амбиоциони петогодишњи план опоравка домаће борбене авијације, која је донедавно била на ивици гашења.

Овај посао у Војсци Србије биће окончан већ почетком 2021, када ће Ратно ваздухопловство заокружити ловачку ескадрилу од укупно 14 авиона "миг-29". Крајем ове или почетком следеће године из Белорусије ће стићи четири летелице овог типа, које су од фебруара 2019. године на ремонту у тој земљи. Авиони су од Белорусије добијени на поклон, на иницијативу председника Александра Лукашенка, а једина обавеза наше земље је финансирање ремонта и уподобљавања на стандард Војске Србије. Овај посао обавља се у чувеном 558. ваздухопловном заводу у белоруском граду Барановичи, специјализованом за сервис авиона породице "миг".

У Војсци Србије не крију задовољство што се ближи час када ће батајнички аеродром удомити целу ескадрилу "мигова 29". А то значи да је ловачка авијација наше војске - спасена.

- Завршена је преобука пилота, као и изградња надстрешница и хангара на Аеродрому Батајница. Набављено је и доста нове опреме, од јакни и наочара за летаче, па до софистицираних уређаја. Комплетирање ловачке ескадриле дочекаћемо потпуно спремни - кажу у Ратном ваздухопловству ВС.

Ренесансом борбене авијације обезбеђени су деценијска контрола ваздушног простора, континуитет обуке и тренинг пилота, али и међународна репутација Војске Србије. Набавком хеликоптера за армију и полицију, држава је створила услове за брже реаговање у случају унутрашњег и спољашњег угрожавања безбедности, као и ресурсе за службу трагања и спасавања и помоћ цивилима.

Највећи технолошки помак, по оцени стручњака, направљен је куповином нових војних хеликоптера Ми-35, познатих по надимку "убице тенкова". Свој војни распоред добили су у 98. ваздухопловној бригади чија је база Аеродром "Лађевци".

- Током марта и априла завршена је обука летачког и особља за одржавање. Посаде су имале вежбе бојевог гађања у свим, па и најсложенијим метео-условима, као и ноћу. То је пре само неколико година од нас било удаљено - светлосне године - указују у 714. противоклопној ескадрили "Сенке", у чијем саставу су нове летелице.

"Мома" се спрема за "Ербас"

Државни и војни врх решен је да се Ваздухопловни завод "Мома Станојловић" заједно са "Ербасом" уздигне у регионални центар за ремонт хеликоптера овог произвођача. Са овом компанијом начелно је постигнут договор да уградња српског наоружања уђе у званични портфолио ове фирме, чиме би постало саставни део понуде овог реномираног произвођача. Саставни део овог подухвата је и модернизација постојећих хеликоптера "газела" и "гама", које још имају будућност у ВС.

Чека се С-300

Истовремено са набавком ваздухопловне технике, обнову је дочекао и систем противваздухопловне одбране. Набавка и испорука руског ракетног система малог и средњег домета "Панцир" драстично је ојачала заштиту српског неба. Војни врх Србије не крије ни следећи циљ - ракете великог домета које би у борбеном смислу потпуно забравиле ваздушни простор Србије. Многи сматрају да би оптимално решење за наш ПВО био ракетни систем С-300.

Руси нападнути на северозападу Сирије! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА