Најновије

СУКОБИ У ОПОЗИЦИЈИ: "Њу је Вучић растурио попут ‘бубашваба‘! Добро је да су живи! ‘Инвалиди‘ не могу да трче нормално"

Сукоби унутар опозиције, који су претходних дана постали свакодневна појава, омогућавају лагоднију позицију власти и показују да у опозиционим редовима не постоји довољна сагласност око кључних питања, сматрају аналитичари.

Представници опозиције испред Скупштине Србије (Фото: Јутјуб)

Поделе ко је Вучићева опозиција, а ко није, ко је за, а ко против бојкота, само су неки од повода због којих се противници режима сукобљавају и тиме разводњава своје активности.

Према оцени социолога Ратка Божовића, то показује да су поједини припадници опозиције желели да буду као Александар Вучић. Како наводи, уколико би коментарисао њихове сукобе у знаку цинизма, онда би њихова препуцавања описао реченицом – “инвалиди не могу да трче нормално.”

“У томе је читав проблем око опозиције. Њу је Вучић растурио попут ‘бубашваба’ и делују као људи који су, на неки начин, инвалидни. Право је чудо да су уопште живи, јер су непрекидно били криви и гажени. А сад видимо резултате те згажености”, описује Божовић.

С друге стране, политички аналитичар Драгомир Анђелковић сматра да је логично да постоји сукоб унутар опозиционих редова, јер насупрот кампањи бојкота, учесници изборне трке, који не чине део власти, боре за што већу излазност.

“Онај део који не иде на изборе се бори да доведе под знаком питања њихов легитимитет. Тај сукоб је логичан. Њихове свађе, у контексту бојкота који заговара одређени део странака, су нормалне,”, истиче он.

Од сукоба највећу корист има режим

Анђелковић додаје да у околностима у којима је опозиција подељена на два нивоа, где је један постоји око изласка на изборе, а други унутар саме бојкот опозиције, највише профитира режим.

“Власт има довољан број партија на овим изборима и може да каже да су они легитимни. Због дела опозиције који не излази на изборе, они ће само постићи већи резултат од онога који би иначе остварили. Тешко је рећи шта ће се убудуће дешавати, али познавајући српску политичку културу, ови сукоби ће се наставити и након изборне ноћи”, поручује Анђелковић.

Да сукоби угрожавају ионако крхко јединство опозиције, истакао је и Божовић.

“Догодио се недостатак сагласности око једне ствари – да буду за једно, а не само заједно. Уместо да оспоравају власт која их је учинила инвалидним и да заједничким снагама створе слободан простор, они као да су заборавили на то”, закључује Божовић.

Прочитајте ОВДЕ шта ради Српска листа у влади Авдулаха Хотија.

Извор: Nova.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА