Најновије

ДА МОЖЕ ДА ВРАТИ ВРЕМЕ: Ево шта би докторка Дарија урадила да сада почиње епидемија!

Епидемиолог др Дарија Кисић Тепавчевић изјавила је да не би мењала ниједну одлуку у вези са епидемијом корона вируса, када би могла да се врати уназад.

Епидемиолог др Дарија Кисић Тепавчевић (Фото: Јутјуб)

"У зависности од актуелне ситуације у свету, гледали смо које су то најбоље мере у сузбијању епидемије. Одговорно тврдим да бисмо сваку своју одлуку оценили највишом оценом. Да смо знали боље, боље мере бисмо у том моменту донели", рекла је она.

Она је рекла да сви могу да коментаришу мере након првог таласа епидемије.

"Ми смо радили 24 часа и гледали која је то најбоља могућа мера. Сигурна сам - да се вратимо у тај тренутак, не бисмо ништа мењали", сматра заменица директора Института "Батут".

Србија последњих дана бележи већи број новозаражених. Данас је регистровано још 96 заражених.

"С обзиром на то да сада све контакте тестирамо, већа је и вероватноћа да их откријемо. Када нисмо спроводили овакво тестирање, говорили смо да је заражених више за пет до десет пута. Шта нам сада остаје као потенцијални непрепознат? Уколико неки асимптоматски пацијент шири заразу око себе", изјавила је.

Одговарајући на питање када Србија може да прогласи крај епидемије рекла је да ће то уследити када 20 дана не буде заражених.

"По дефиницији, када 20 дана немамо заражених. За мале богиње то је трајало 18 месеци. Одјава епидемије на једном подручју не значи много, и даље треба поштовати препоруке", сматра она.

На глобалном плану, заменица директора Института "Батут" сматра да ће крај пандемије бити проглашен када ниво колективног имунитета у свету испуни одређен критеријум.

"И то је арбитарно. Када се на почетку чекало када ће СЗО прогласити пандемију, ми смо сви причали да су услови испуњени јер се проширило на два и више континента. Победа се може прогласити оног момента када ниво колективног имунитета у свету онемогући епидемијско ширење."

Прочитајте ОВДЕ шта је о изборима рекао новинар Срђан Шкоро.

Извор: Б92

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА