Најновије

ПОЧИЊЕ ЛОВ НА ХАФТАРА: Рат у Либији улази у нову фазу!

Снаге лојалне међународно признатој либијској влади разбиле су 14 месеци дугу опсаду Триполија чиме је стање у тој држави враћено на позиције које су ривалске стране заузимале пре почетка најновијег у серији крвавих обрачуна.

Хафтарове снаге ЛНА (Фото: Јутјуб)

Провладине снаге преузеле су контролу над Тархуном, чиме је командант Либијске националне армије, Калифа Хафтар, остао без последњег упоришта на западу земље. 

Свега дан раније, Хафтарове снаге повукле су се са последњих положаја у Триполију, чиме је борба за превласт у земљи која има највеће залихе нафте у Африци ушла у сасвим нову фазу. Пад Тархуне значајан је због чињенице да је тај град био главна база Хафтарових снага за нападе на Триполи. Неколико сати касније дневник "Ел Валид" јавио је да су провладине снаге заузеле и Бани Валид следеће упориште Либијске националне армије.

У компликованој подели улога у Либији после пада режима Муамера ал Гадафија провладине снаге добиле су војну помоћ Турске и још неколико држава док њихове ривале подржавају Русија, Египат и Уједињени Арапски Емирати. Остатак света је последњих месеци слао збуњујуће поруке странама у Либији. Француска рецимо званично подржава владу у Триполију, али је у неколико наврата блокирала  позиве ЕУ упућене Хафтару да заустави нападе на Триполи.

Сједињене Америчке Државе су у неколико наврата подржале Хафтара, али и оштро га критиковале посебно после навода о умешаности Русије у тамошње догађаје.

Ердоган и шеф владе у Триполију: Гонићемо Хафтара до смрти! Више о томе ОВДЕ.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА