Најновије

ШОК ЗА АМЕРИЧКОГ ПРЕДСЕДНИКА! ПУТИН ОДБИО ТРАМПА: О овом догађају бруји цео свет!

Више пута поновљени предлог америчког председника Доналда Трампа да се у септембру Русија и њен лидер Владимир Путин поново придруже самиту групе најразвијених земаља (Г-7), званични Кремљ још није прокоментарисао, али су зато бројни политиколози оценили да у Вашингтону овим заправо желе да охладе односе Москве и Пекинга јер Кина није позвана на скуп.

Владимир Путин (Фото: Јутјуб)

На другој страни, овом предлогу Трампа о накнадном прикључењу Русије, супротставило се више европских лидера, као и премијер Канаде. Они сматрају да Трамп без договора са њима не може да зове на самит никога, па ни Путина.

Противници Трампове идеје сматрају да Русија мора да врати Крим пре него што се поново појави на самиту Г-7.

Иначе, чланови те групе су, поред САД, Велика Британија, Немачка, Француска, Италија и Канада. Осим Русије, Трамп је на самит планиран за септембар, позвао и Аустралију, Индију и Јужну Кореју.

Они очигледно не разумеју да Путин и није заинтересован да се враћа у то друштво, као и да у Русији нико не помишља на повратак кримског полуострва Украјини. Русија је после припајања Крима матици била искључена из Г-7. Тада је Путин рекао да ионако од те "причаонице" није ни било користи и да је такав формат превазиђен. Председник Русије је био јасан да се светски проблеми не могу решавати без Кине и представника Јужне Америке.

На самиту у САД Трамп намерава да расправља о кривици Кине о ширењу короне. У Москви сматрају да на Западу немају аргументе за напад и оптужбу Кине, и у томе не желе да учествују, иако је сасвим је разумљиво што Русија не жели да квари односе са Кином јер су они сада јако добри: расте трговинска размена, Кина је велики купац руских енергената, а трговинска размена 2019. године између те две земље износила је 110 милијарди долара.

Москва не жели ни да тренутну запаљиву ситуацију у Америци користи за скупљање политичких поена. А на оптужбе политичара из САД, који у нередима у њиховој земљи виде "руски траг", у Москви гледају са подсмехом.

Портпарол руског председника Дмитриј Песков изјавио је да се Русија не меша у унутрашње ствари ниједне државе, па ни САД. Московски политиколог Дмитриј Суслов каже да политичка елита у САД није спремна да крене у реформе друштва.

Ковид 19 као тема самита

Питање одговорности Кине за ширење вируса корона, што у својим наступима стално истичу водећи људи америчке администрације, биће сигурно тема скупа Г-7. Трампу ће ићи наруку и пре неколико дана објављена вест агенције АП да је имала увид у снимке на којима се представници СЗО жале још 6. фебруара на понашање Кине и кажу да Пекинг не дели с остатком света све податке не би ли се проценио ризик који корона представља за остатак света.

Прочитајте ОВДЕ зашто се америчком председнику дрма фотеља.

Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА