Најновије

ПРИТИСАК НА АУТОРЕ ПРОЈЕКТА "ПОРОДИЦА": Марија и Марко Милошевић хоће да цензуришу серију о Мири и Слоби

Неслагање Породица Милошевић најављује тужбу уколико снимање почне без договора с њима, док из продукције Фајерфлај поручују да су спремни на ризик да се њихово виђење историје неком неће допасти.

Слободан Милошевић (Фото: Јутјуб)

Марко и Марија Милошевић хоће да забране снимање серије „Породица“ Бојана Вулетића, која говори о њиховим родитељима Мирјани Марковић и Слободану Милошевићу.

Преко свог правног заступника Драгољуба Томашевића ћерка и син бившег председника Србије и Југославије упутили су писмо на неколико адреса у коме траже да буду укључени у целу причу, јер сматрају да они неће бити објективно приказани.

Борис - Слоба, Мира - Мира

- Незаконито хапшење, противуставно изручење и убиство Милошевића и прогон његове породице може једино бити окарактерисано као злочин који не застарева. Апелујемо да спречите реализацију овог пројекта, штетну и злонамерну конотацију важних догађаја из новије српске историје. Уједно вас и овим путем упозоравамо да ћете, уколико кренете у реализацију под оваквим условима, без договора с породицом председника Милошевића, сносити одговарајуће законске последице - стоји у писму.

Иза серије „Породица“ стоји као аутор Бојан Вулетић, а брачни пар Милошевић играће Борис Исаковић и Мирјана Карановић. Прича ће пратити хапшење Милошевића, а цео пројекат као продуцент потписује Фајерфлај.

- Слободан Милошевић и Мира Марковић су део наше историје и она припада свима. Историја је често служила и служи као инспирација уметницима. Наша жеља је да будемо што вернији истини, али серија ће бити само једно уметничко виђење историјских догађаја, док је истина онолико колико је учесника у неком догађају или колико је савременика тог догађаја, те ће неко увек бити незадовољан, али смо тај ризик спремни да прихватимо. Уметност не сме да трпи зато што су гледишта на нашу не тако давну прошлост различита или зато што неки од савременика не желе да се о неким стварима прича или да се прича другачије од онога како би они желели да се прича - кажу за Курир из Фајерфлаја.

Јунаци књига и представа

О Слободану Милошевићу и Мирјани Марковић написано је неколико књига, а били су већ јунаци и позоришних представа, што није било спорно ни током њиховог живота. Адвокат Тијана Павићевић каже за Курир да нема препрека за снимање серије „Породица“.

- Као и код сваке ТВ серије, чак и кад се она заснива на стварним догађајима и ликовима, законом заштићено право аутора је да слободно искаже своје становиште и идеје о догађајима које обрађује. Слободан Милошевић и Мирјана Марковић су историјске личности и не постоје никакве правне препреке за екранизацију серије која се бави догађајима чији су они били главни актери као јавне личности или њима самима. Сваки утицај на ствараоце ове серије у погледу начина на који ће ликови и догађаји бити приказани у серији представљао би акт цензуре - закључује адвокат Тијана Павићевић.

Премијера у марту 2021. године

На мале екране серија „Породица“ се очекује да стигне наводно на пролеће 2021, тачно 20 година од хапшења Слободана Милошевића. Светски државници поздравили су 2001. ту акцију, а он је у јуну исте године изручен Међународном суду у Хагу за ратне злочине. Године 2006. Милошевић је у притвору умро не дочекавши крај судског процеса. Мира Марковић преминула је 14. априла 2019. у Москви. Обоје су сахрањени у породичној кући у Пожаревцу. Снимање почиње за неколико недеља.

Севају варнице између бившег и садашњег премијера лажне државе! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА