Најновије

ПРОТЕСТИ ШИРОМ САД, УСВОЈЕНА НОВА ПРАВИЛА У ПОСТУПАЊУ ПОЛИЦИЈЕ: Ево шта је забрањено, Трамп поново шокирао изјавом!

Протести због убиства ненаоружаног Афроамериканца Џорџа Флојда одржани су једанаести дан заредом широм Сједињених Америчких Држава.

Доналд Трамп (Фото: сајт америчког председника)

Глас бораца за расну равноправност и против полицијске бруталности коначно су чули и званичници. Наиме, градско веће у Минеаполису донело је одлуку о забрани гушења особе приликом полицијског хапшења након убиства Афроамериканца Џорџа Флојда када му је полицајац дуже од осам минута коленом притисако врат.

Ограничена је и употреба средстава за разбијање демонстрација и затражена већа транспарентност у раду полиције.

"Ово је тренутак кад можемо да потпуно променимо начин деловања полиције", рекао је градоначелник Џејкоб Фреј, преноси СиЕнЕн.

Пентагон је објавио да ће повући преосталих 900 активних војника који су послати у Вашингтон ради евентуалног одговора на грађанске немире и очекује се да ће кренути у матичне базе.

Према речима званичника, који није желио да буде именован, амерички министар одбране Марк Еспер донео је одлуку и војници ће се вратити у Форт Брег у Северној Каролини и Форт Драм у Њујорку.

Председник САД Доналд Трамп наставио је да шокира јавност. Најпре је на Твитеру градоначелницу Вашингтона Мјуриел Баусер "неспособном" и најавио њену смену уколико се не повинује правила. Љутит одговор Трампа уследио је пошто је Баусер затражила да председник САД повуче федералну војску са улица престонице где је упућена да помогне полицији приликом сукоба с демонстрантима претходних дана.

Али, Трамп се ту није зауставио. Он је током конференције о економском оправку Америке говорио и о протестима због убиства Џорџа Флојда, који је прекјуче сахрањен.

"Надам се да нас Џорџ гледа одозго и говори: 'Ово што се догађа у нашој земљи је дивно'. Ово је диван дан за њега, диван дан за све. Ово је диван дан за све нас кад се ради о једнакости", рекао је Трамп, али није хтео да објасни на шта је конкретно мислио.

Друштвене мреже су се јуче усијале када је објављен видео снимак на ком се види како полицајци гурају старијег човека Мартина Гуђина (75) који пада, притом се чује звук попут ломљаве костију, а они пролазе поред њега као да се ништа није догодило. Због тог инцидента, два полицајца су суспендована. Међутим, њихове колеге из Бафала, њих 57 дали су отказ као одговор на суспензију.

Они су покушавали своје колеге да оправдају говорећи да су "само извршавали наређења". Према писању СиЕнЕн, Мартин је задобио тешке повреде, али је ван животне опасности.

Део 16. улице која води до Беле куће у Вашингтон по налогу градоначелнице Мјуриел Баусер названа је "Трг Црни животи су важни".

Градоначелница је наложила и да се великим жутим словима испише истоимени слоган по улици у знак протеста против односа председника Доналда Трампа према протестима због убиства црнца Џорџа Флојда кога су приликом приувођења убили бели полицајци.

Река Американаца се креће ка Вашингтону, Трамп остао без војне подршке, САД се спремају за паклени дан!  Прочитајте ОВДЕ   све детаље.

Извор: Курир/Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА