Најновије

(УЗНЕМИРУЈУЋИ ФОТО/ ВИДЕО) ОВО ЈЕ НАЈВАЖНИЈИ ДОГАЂАЈ У САД У ПОСЛЕДЊИХ 50 ГОДИНА: Десио се 1992, а подсећа на убиство Флојда

Смрт Афроамериканца Џорџа Флојда многе Американце је подсетило на жестоке окршаје у Лос Анђелесу 1992. године.

Пребијање Родија (Фото: Јутјуб)

Подсетимо, полицајац Дерек Човин му је током привођења држао колено на врату скоро 9 минута и тако га угушио. Масовни протести су избили широм земље, а убрзо су се претворили у нереде и пљачку.

Брутално поступање полиције према Афроамериканцима већ је добро позната тема, а сада су многи повукли паралеле са нередима из 1992. године када је страдало 63 људи, више од 2.300 повређено, а најмање 12.000 ухапшено. Уништено је око 1.000 зграда, а више од 9.800 припадника Националне гарде Калифорније је било распоређено на улицама. Продавнице нису само пљачкане, биле су спаљене до темеља. Читави блокови су нестали. Милиони су се плашили да напусте своје домове.

Све је почело у мају 1991. године када су четворица полицајаца зауставила тада 26-годишњег Афроамериканца Роднија Кинга, који се са још двоје људи возио кроз подручје долине Сан Фернандо. Пре тога, полиција се упустила у потеру за Кингом пошто је наводно возио брже од ограничења, а медији наводе да су се возила током јурњаве кретала брзином од 185 километара на сат.

Када се Кинг коначно зауставио, полиција је окружила возило и ухапсила је двоје људи који су били у аутомобилу. Родни је био последњи који је изашао из возила, а полицајци су га окружили и прво га тејзером шокирали, а онда су га најмање 12 пута ударали пендрецима пре него што су му ставили лисице на руке док је лежао на земљи.

Све је снимио случајни пролазник. Снимак од 10-ак минута убрзо је обишао свет и изазвао бес јавности. После инцидента, њима се судило, али је судија 29. априла 1992. година ослободио сву четворицу, јер порота није могла да се усагласи за пресуду за четвтог полицајца оптуженог за коришћење претеране силе.

Незадовољни пресудом, људи су похрлили на улице Лос Анђелеса, а према неким проценама 100.000 људи учестовало је на антирасистичком протесту.

Међутим, током демонстрација избили су велики нереди, радње су опустошене, палиле су куће и продавнице, а тадашњи председник Џорџ Буш Старији извео је војску на улице Лос Анђелеса, у коме је проглашен и полицијски час како би зауздао талас насиља. Догађај који је означио да су се ствари измакле контроли избио је на раскрсници у Лос Анђелесу када је Реџиналд Дени, белац, извучен из свог камиона и претучен. Спасли су га људи из комшилука који су пренос насиља гледали на телевизији.

Гувернер Том Бредли је прогласио ванредну ситуацију, а на улице је изведена Национална гарда. За три дана, на терену су се нашли и више од 1.100 маринаца, 600 војника, 6.500 припадника Гарде.

Нереди су трајали чак шест дана, а причињена је велика материјална штета која је према неким проценама износила око милијарду долара. Најгоре су прошли власници локала у корејској четврти. Уништено је више од 2.300 таквих породичних локала, а штета је процењена на око 400 милиона доалра.

Статистика каже да су трећину погинулих чинили Американци латиноамеричког порекла, међутим, и око 30 одсто уништених објеката било је у влкасништву Латиноамериканаца.

Ипак, полицајцима је поново суђено 1993. године под сумњом да су прекршили Кингова грађанска права. Порота је одлучила да су полицајац Лоренс Пауел и наредник Стејси Кун криви за брутално пребијање приликом хапшења Кинга и осуђени су на 30 месеци затвора. Остала два полицајца Тимоти Винд и Теодор Брисено ослобођени су свих тачака тужбе.

Тадашњи градоначелник Лос Анђелеса Том Бредли понудио је Кингу поравнање од 200.000 долара и четворогодишње образовање на колеџу о трошку града. Кинг је то одбио и тужио је Лос Анђелес и после суђења добио одштету у вредности од 3,8 милиона долара. Брајан Ален, који је те ноћи био са Кингом у колима, добио је 35.000 долара пошто је тужио град.

Породица другог путника Фредија Хелмса, који је погинуо у јуну 1991. године у саобраћајној несрећи, добила је од града 20.000 долара у оквиру вансудског поравнања.

Кинг је преминуо 2012. године пошто је тело пронађено у његовом базену. Смрт је окарактерисана као "случајно дављење", а у његовом организму пронађени су алкохол, кокаин и марихуана.

Са нередима који су избили после Флојдове смрти, разматра се поновно увођење тзв. Закона о побуни који је последњи пут биона снази управо 1992. године.

NBC news преноси да би његово поновно увођење могло да анулира вишедеценијске напоре да се однос између полиције и бројних заједница побољша. Закон дозвољава председнику да подигне војску на грађане под одређеним околностима.

Међутим, прошлог пута Лос Анђелес је горео, па многи гувернери не желе да примене Закон о побуни.

Побуна 1992, а поготово начин на који је угушена, деценијама су у мозговима свих којима падне на памет да у Сједињеним Државама организују побуну. Улазак Националне гарде и њена сурова интервенција 1992. јасна је порука да преврати и пучеви, који су гледали широм света, у Америци неће проћи.

Немачки војници прешли на руску страну. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор:  NBC news

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА