Најновије

ПОЛИЦИЈА ПОКАЗАЛА ШТА МОЖЕ! Спуштање из хеликоптера, борба са нападачем, пиштољ-кате: Овим су показали да су грађани безбедни (ФОТО/ВИДЕО)

Централна манифестација поводом обележавања Дана Министарства унутрашњих послова и Дана полиције одржана је данас у Београду, а председник Републике Србије Александар Вучић поручио је да држава никоме неће дозволити понижавање српске полиције, наводи се у саопштењу Министарства унутрашњих послова Републике Србије.

Дан полиције и МУП-а (Фото: mup.gov.rs)

На манифестацији су припадници Унутрашњих послова извели показне вежбе и доказали да је српска полиција спремна да у сваком тренутку заштити грађане. 

Технике спуштања из хеликоптера

Припадници специјалне антитерористичке јединици извели су тактичку вежбу у садејству са хеликоптерском јединицом МУП-а. Приказ обухвата извођење специјалних алпинистичких техника десантирања из хеликоптера.

Симулирана борба с нападачем

Кроз договорену борбу симулирана је одбрана од удараца руком и ногом. Техникама самоодбране демонстрирана је одбрана од падова, претње пиштољем, обухвата, напада ножем и напада опасним предметом уз максималну контролу лица.

Приказна је и употреба службене палице - технике вођења према лицу које је у заштитној опреми која се користи у обуци полазника. 

Приказани карате ударци и техника падања

Полазници су приказали карате технике - ударци руком и ногом као и одбрана од удараца.

Ломљењем даске приказује се прецизност ударца ногом.

Уследило је извођење џудо техника и падови који су предуслов бацања са акробатским елементима, што је такође изведено испред Палате "Србија".

Вежба Пиштољ-кате

Вештине које су стекли током обуке испред Палате "Србија" приказују полазници 23. и 24. класе Центра за основну полицијску обуку.

Полазници су приказали борилачке вештине под називом Пиштољ-кате, која представља комбинацију карате техника и ставова за гађање ватреним оружјем. То су демонстрирали кроз борбу са замишљеним противником.

Председник Вучић је истакао да, супротно ономе што се догађа у појединим земљама, руководство Србије, од председника, преко премијера до министра унутрашњих послова, гарантује да никада неће дозволити понижавање српских полицајаца и угрожавања вредности које је полиција успела да створи.

На церемонији која је одржана испред Палате „Србија“, Вучић је нагласио да грађани Србије имају много разлога да буду захвални полицији, која је имала и има изазова у изобиљу.

"Заузврат можете да замолите грађане само једно - да дозволе да обављате свој посао и не користе полицију као средство у сукобима другачијих мишљења. Српски полицајци и поштовање Устава су светиње. Никоме нећемо дозволити понижавање достојанства српског полицајца и угрожавање вредности које је полиција успела да створи. Сви морају да изопште полицију из својих сукоба и дозволе да часно обављају свој посао", поручио је Вучић.

Председник је поручио да ће држава наставити да улагањима у опрему, оружје припадника полиције, али пре свега, у људе.

"Снага полиције се проширила за скоро 5.000 људи, за скоро 700 нових возила, четири хеликоптера, а три још очекујемо. Уз нове униформе и опрему, плате веће за готово 40 одсто, нове стамбене пројекте за ветеране, који су у току", рекао је Вучић.

Председник је навео да је од свих промена најприметнији пораст уважавања грађана према припадницима МУП-а.

"Такво поштовање није нешто што председник или Влада могу да купе или поклоне, већ је заслужено посвећеношћу припадника полиције, бољим резултатима и већим поуздањем читаве полиције", рекао је Вучић.

На централној прослави Дана Министарства унутрашњих послова представљено је скоро 400 нових припадника полиције, полазника 21. класе Центра за основу полицијску обуку, а министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић је рекао да се полиција храбро борила против корона вируса.

"Представљамо вам скоро 400 полазника, младића и девојака који ће врло брзо постати део МУП. Желео сам да Србија данас упозна ове младе људе који су заслужили ово место у нашим редовима", рекао је Стевановић.

Министар је истакао да су полазници, када је почела криза због епидемије корона вируса, када је било најтеже, изразили жељу да наставе обуку и тиме заслужили да постану припадници МУП-а.

Према његовим речима, припадници МУП-а храбро су се суочили са опасностима и ризицима које је донео корона вирус иако се раније ни са чим сличним нису срели и све задатке који су пред њих стављени обавили су успешно и то су и грађани препознали и узвратили великим поверењем.

"Током епидемије је више од 350.000 људи је прешло наше граничне прелазе, а скоро 130.000 људи се обратило за помоћ око доставе хране и лекове. Такође, обилазили су људе у удаљеним селима и планинама и помагали, где је то било нужно. Одговорили смо на 50.000 позива и мејлова и бринули за око 100.000 људи у самоизолацији", рекао је Стефановић.

Према његовим речима, припадници МУП-а су и поред кризе наставили одлучно да хапсе криминалце и за првих пет месеци запленили су више од три тоне наркотика и сместили иза решетака више од 670 дилера, који су покушали да трују нашу децу.

„Од почетка године учествовали су и у седам међународних акција где је широм света ухапшено 36 људи и заплењено скоро 6 тона дроге. У Србији су разбили 4 организоване криминалне групе и процесуирали 269 особа које су разним махинацијама оштетили буџет за око 1,5 милијарде динара", прецизирао је Стефановић.

Министар је истакао да је стопа криминала у Србији у сталном паду и да је прошле године био најмањи број извршених кривичних дела у последњих 25 година.

Стефановић је додао да је у првих пет месеци ове године за 14 одсто забележено додатно смањење броја кривичних дела.

"Хвала председниче Вучићу, јер сте имали увек слуха за потребе МУП-а. Зато можемо да инвестирамо у људе, опрему, објекте и возила. Ове инвестиције су важне за грађане који тимр добијају професионалнију полицију", рекао је Стефановић.

Како је навео, набављене су хиљаде нових униформи, 730 патролних, теренских и других возила, четири нова хеликоптера, омогућена два повећања плата, као и градња станова за припаднике МУП-а, изграђени су нови ватрогасни домови, нове станице полицијске и други објекти.

„Све то показује колико бринемо за припаднике Министарства унутрашњих послова“, закључио је  Стефановић.

У оквиру централне церемоније обележавања Дана Министарства унутрашњих послова припадницима полициј,е који су својим радом допринели у сузбијању криминала, заплени наркотика, спасавању људских живота, али и у сузбијању ширења вируса корона током ванредног стања уручене су златне, сребрне и бронзане медаље.

Медаље су им уручили председник Србије Александар Вучић, министар унутрашњих послова Небојша Стефановић и директор полиције Владимир Ребић.

Коме је Амфилохије очитао лкцију, сазнајте ОВДЕ!

Извор: РТС/ Правда

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА