Најновије

АРМАТА МОРА ЗАПАДА: Ово је листа земаља које га желе у саставу својих армија (ВИДЕО)

Руски револуционарни тенк Т-14 „Армата“ добио је документа неопходна за извоз, који је планиран за 2021. годину. Стручњаци разматрају које технологије се могу продавати странцима, а које напредне технологије ће бити примењене на тенку, намењеном искључиво за руску војску. „Милитари воч“ је навео листу потенцијалних купаца најмоћнијег руског тенка.

Армата (Фото: РИА)

Руски министар индустрије и трговине Денис Мантуров рекао да у иностранству постоји интересовање за руски тенк, упркос томе што се детаљне карактеристике тенка држе у тајности.

„Т-14 је скуп тенк. Висока цена је условљена не само напредним дизајном, него и додатним тестирањима, модернизацијом“, рекао је Мантуров.

Како наводи портал „Милитари воч“, Индија је била главни страни наручилац руских тенкова претходне генерације – Т-72 и Т-90. С обзиром на неуспех програма производње њиховог тенка „Арџун“, аутори чланка прептостављају да ће се индијска армија и у будућности наоружавати руским оклопним возилима. „Армата“ би могла бити идеална машина за Њу Делхи с обзиром на развој противтенковских средстава у Пакистану и кинески тенк „Туре 99“, који се може поредити са Т-90, истиче аутор.

Белорусија је још једна на листи земаља које дуги низ година купују руско напредно наоружање, као што су противавионски системи С-400 и ловци Су-30СМ.

Међутим, тенковске јединице западног суседа Русије опремљене су старијим верзијама тенка Т-72. Са друге стране, суседна Пољска распоређује јужнокорејске тенкове К2 „Блек пантер“, а ускоро ће стићи и амерички тенкови „М1 Абрамс“. Због тога аутори чланка рачунају да би Белорусија могла да се наоружа најнапреднијим руским оклопним возилима.

Иако Алжир нема опасне суседе са значајним техничким потенцијалом, његова војска опремљена је са 600 руских борбених тенкова Т-90, 800 тенкова Т-72, а поседују и Т-62 и Т-55. Међутим, „Милитари воч“ наводи да је куповина Т-14 могућа у дугорочној перспективи, јер би најновија техника још више учврстила лидерство алжирске војске у Африци.

Аутор чланка наводи да и Вијетнам настоји да набави најновије руско наоружање – од тенкова до подморница, и то како би одржао паритет са Кином. С обзиром на то да је главни купац руског тенка Т-90, постоји велика могућност да Вијетнам купи и Т-14, јер кинески противтенковски системи могу угрозити Т-90С.

Последња на списку земаља потенцијалних купаца најновијег руског тенка је и Египат. Како се наводи, након што је 2013. године у тој земљи свргнута прозападна исламистичка влада, земља је постала озбиљан купац руског наоружања. У њеном арсеналу су ловци МиГ-29М и Су-35, ударни хеликоптери Ка-52, противавионски системи С-300В4 и „Бук-М2“.

Америка гомила трупе близу западне границе Русије! Више о томе читајте ОВДЕ.

Избор: rs.sputniknews. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА