Најновије

ЗАПАЊУЈУЋЕ ОТКРИЋЕ ИЗ БЕЧА! Министарка: Знали смо да долази пандемија, тајна је зашто ЕУ није сарађивала

Знали смо да ће бити пандемије, имали смо планове и на националном нивоу и на нивоу ЕУ о борби против ње, па је тајна зашто није било више сарадње на политичком и на нивоу државних служби међу земљама Уније, каже бивша аустријска министарка спољних послова Карин Кнајсл.

Бивша аустријска министарка спољних послова Карин Кнајсл (Фото: Јутјуб)

Вирус корона није дошао као гром из ведра неба, али је Европска унија ипак имала проблема да у борби са њом уједини своје чланове, каже Кнајсл и додаје да није сигурна да ће боље бити и ако дође до другог таласа, преноси РТ.

Земље које су најтеже погођене вирусом корона, као што су Шпанија или Италија још осећају последице, а неке државе укидају мере. Међутим, из СЗО су упозорили да би могло да дође до другог таласа, који би могао да буде веома деструктиван, иако није неизбежан.

 

„Вирусологија је као нова форма теологије, имамо много школа мишљења. Имамо различите гласове, вирусологе који кажу да неће бити другог таласа, имамо политичаре који су се ујединили у упозорењу да ће другог таласа бити и да ће нам се карантнин можда поновити“, каже Кнајсл.

Она није сигурна да ли ће ЕУ, која је критикована за спорост и неефикасну реакцију на епидемију, бити боље припремљена за нови талас.

„Не знам да ли ћемо поправити наш одговор или координацију до октобра или новембра. У случају да се појави нешто ново, онда ћемо боље управљати кризом“, каже пензионисана шефица дипломатије.

Кнајсл упозорава да земље широм Европе, ослањајући се на срећу, укидају карантинске мере и праве планове за поновно отварање граница и оживљавање туризма и привреде.

„Свака земља то ради за себе, јер је Брисел пропустио да преузме вођство у том процесу. То само показује да нема координације које би требало да буде, коју људи траже. У владама има веома мало мотива да раде заједно како бисмо били ефикаснији“, каже Кнајсл.

Као пример солидарности током корона-кризе многи наводе фонд помоћи, „тежак“ 750 милијарди евра. Две трећине ће бити грантови, а остатак позајмице. Међутим, како је изјавила Кнајслова, тај предлог је „пун опасности и није сигурно да ће уопште да функционише“.

 

„Брисел ће да фактички уведе самоопорезивање, док ће горки јаз који дели земље севера и југа да се продуби међу растућим планинама дуга“, рекла је бивша шефица дипломатије Аустрије Карин Кнајсл о плану ЕУ, који је критиковала и садашња аустријска влада Себастијана Курца.

Tерористи покушали да заузму град па претрпели огромне губитке! Више о томе ОВДЕ.

 

Извор: rs.sputniknews. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА