Најновије

КЛУПКО СЕ ПОЛАКО РАЗМОТАВА И СВЕ ПОСТАЈЕ ЈАСНИЈЕ: Вучићеви људи изазивају нереде на протестима! Ово су тврдње!

Каменице, сузавац, ударци и разбијене главе, главна су обележја протеста који се ових дана одржавају у Београду. Реакција полиције је брутална уз неретко прекомерну употребу силе, међутим, јасно је да постоје и групе које такву реакцију желе и провоцирају.

Протест у Београду (Фото: Јутјуб)

Реч је о мањем броју грађана због којих грађански бунт прераста у насилне протесте.

За многе нема дилеме – то су навијачи и припадници служби, намерно убачени од стране режима како би се изазвала реакција полицијских снага на терену, а грађани представили као хулигани који под вођством појединих опозициони лидера намерно праве нереде.

За Владимира Савића, бившег најбољег београдског полицајца, нема сумње да провокације изазивају појединци из државних служби, убачени од стране Александра Вучића.

– Реч је о јединици ОПА (Одељење за посебне акције) МУП-а Србије из наставног центра Макиш. Основани су за време Дијане Хркаловић и посебно су обучени за изазивање инцидената и провокација, како би стекли легалне услове за нечије хапшење. Прво су били хулигани који изазивају инцидент, а затим полицајци који хапсе обичан народ који је насео на њихову подвалу – објашњава Савић. ОПА је, додаје, акције на протестима спроводила у дилу са хулиганима, а полицајци у униформи су били изманипулисани.

– Не одобравам прекомерну употребу силе, нити их браним, али желим да будем објективан и непристрасан. Интервентна полиција у оваквим ситуацијама мисли да се обрачунава са хулиганима. Вучић је успео да изманипулише и народ и полицију – указује он.

Савић је пет пута проглашаван најбољим полицајцем у Београду, али је службу напустио пре три године због, како каже, мобинга који је над њим спроводила Дијана Хркаловић.

Сада је заменик председника удружења Покрета за безбедну Србију, којег чине припадници безбедносних служби који су напустили полицију, војску и друге безбедносне органе, незадовољни пре свега начином на који њима руководи Александар Вулин. Савић је прексиноћ био у друштву лидера Двери Бошка Обрадовића и обојица су били мете напада.

– Били смо на углу Булевара краља Александра и Таковске, издвојени, можда десетак људи око нас. Онда је пролетео дрон и снимио нас. Након тога долазе припадници Жандармерије и туку нас. То је освета Александра Вучића због свих афера на које смо указивали. Мете су били сви лидери опозиције. Нападнут је и Сергеј, Јеремића су још првог дана изгурали – истиче Савић, позивајући своје бивше колеге да не наседају на провокације власти и њених убачених елемената.

Како је прошао лидер ПСГ Сергеј Трифуновић гледаоци су имали прилику да виде. Био је мета бруталног напада, а након указане помоћи са завијеном главом вратио се на протест. Он тврди да су га напали чланови Левијатана.

– Имам чврсте доказе да су поједини чланови Левијатана припадници службе. А како то знам? Тако што ми је Павле Бихали лично показао преписку са Небојшом Стефановићем у којој га ословљава са „господине министре“. Они су припадници службе, убачени како би показали да су ови протести насилни. Тај протест је ионако узурпиран од стране десничарски група и осталих убачених елемената – наводи Трифуновић.

Са друге стране, вођа Левијатана Павле Бихали истиче да нико из његовог покрета није био ни близу Трифуновића, а камоли га напао.

– Он је човек болестан. Ударио га је неки фоторепортер, човек са фотоапаратом у главу и то је то. Немам никакав контакт са њим и не знам зашто прича то што прича. Нити имам број министра Стефановића, нити сам се икада чуо или видео са њим – каже Бихали. Он додаје да је био на протестима, али да Левијатан неће више учествовати на њима „због количине насиља које се догађа“. Упитан ко су провокатори који изазивају полицију вербално али и каменицама, тврди да то нису чланови Левијатана, али ни припадници навијачких група.

– Навијачи су дошли да певају српске патриотске песме. Нереде су изазвали припадници Антифе. Исти они који у Америци праве лом. Имају упутства како да се обуку и како да реагују. Њихови чланови су Мариника Тепић, Чанак… и ти лево оријентисани политичари, који им дају инструкције – наводи Бихали.

Миња Пернат из Покрета уједињених фантома, једва је успео да извуче живу главу на протесту прексиноћ јер су, како каже, навијачи покушали да му угурају бакљу у уста. Прошао је „само“ тако што су му узели мобилни телефон и поручили „Има све да вас поубијамо“.

– Стајао сам са стране и почео да снимам стампедо који је кренуо. Пришла су ми двојица навијача. Један је покушао да ми гурне бакљу у уста. Устукнуо сам и пао. Други ми је потом узео телефон и упутио поздраве од полиције. Потом сам отишао у ПУ Стари град да пријавим напад, али су ме дочекали тако да малтене тамо нисам добио батине. На крају сам изјаву дао у Зрењанину и она ће бити прослеђена у Београд – каже Пернат.

Према његовим сазнањима, хулиганима и навијачима који изазивају нереде на протестима управља полиција, преко свог изасланика, навијача званог Веља Невоља.

– Више од 90 одсто грађана на протестима жели на миран начин да искаже свој бунт и незадовољство. Међутим, ова мањина којом диригује власт чини све да протесте направи насилним. Сваким даном је све горе. Бојим се шта ће бити ако се овако настави и да ли ће неко да страда – пита се он.

Социјалдемократска унија упозорила је јуче да се исти сценарио догађа на београдским али и новосадским протестима.

„Организовано насиље убачених батинашких група је спречило да се искаже и конкретизује оправдани бес народа због неодговорне власти Александра Вучића, његовог поигравања људским животима и циничног окривљавања народа за ново ширење заразе. Томе помажу и разне десничарске групице које уместо позивања на одговорност надлежних за урушавање јавног здравља, што би подржала већина окупљених, траже да се говори о мигрантима и Косову, да се протест претвори у параду национализма и теорија завере, а да се разни опскурни типови доводе на чело протеста. Тиме ове групе постају корисни идиоти за батинаше и полицију, а оправдани гнев народа се разводњава и омогућава маневарски простор властима“, закључује се у саопштењу СДУ.

СДУ: Протесте растурају батинашке групе

„Спонтане протесте у Београду и Новом Саду заједнички растурају батинашке групе и полиција, дајући једни другима повод за ескалацију насиља, а групе десничара им свесно или несвесно помажу. Да ли сви они раде у договору или не, споредно је питање. Резултат је да људи одлазе са таквих протеста јер на протестима не могу да искажу своје оправдано огорчење и страхују за своју безбедност“, наводи се у саопштењу СДУ.

Ђилас: Инциденте изазивају убачени државни хулигани

Лидери Савеза за Србију односно Српске опозиције поновили су јуче да нису организатори народног протеста, да је то протест против насиља, лажи и бруталности државе, као и да инциденте изазивају убачени државни хулигани. Лидер Странке слободе и правде Драган Ђилас рекао је на јучерашњој конференцији за новинаре да власт жели да протесте прикаже као обрачун хулигана, а да су, како је рекао „и хулигани и полиција ту да штите само Александра Вучића, а нико није ту да брани народ“. Он је напоменуо да се на снимцима понекад види да баш они који нападају полицију, бацају камење и ломе, кад полиција крене у акцију, мирно стоје поред и нико их не дира, „тако да је јасно да је реч о убаченим провокаторима“.

Лутовац: Са полицијом се сукобили хулигани

Председник Демократске странке Зоран Лутовац оценио је јуче да су се са полицијом у центру Београда и другим градовима Србије у претходне две ноћи сукобиле групе хулигана, а не аутентични учесници протеста. Он је у саопштењу ДС навео да „режимска пропаганда“ сада покушава да протесте представи као покушај насилне промене власти, док су ти протести по својој суштини „заправо вапај грађана Србије за нормалним животом“.

„Видео сам и изузетно велики број људи који нису били у униформи, а који су учествовали у батинању грађана и хапшењима“, навео је он и указао да „јавност мора сазнати ко су ти људи и да ли је заиста реч о полицајцима у цивилу“.

Држава одбила помоћ и дечији додатак мајци зато што је превише родила! Више о томе ОВДЕ!

 

Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА