Најновије

СТИГЛО ЈАСНО УПОЗОРЕЊЕ ПУТИНУ: Британска нуклеарна подморница мерка Русе на Арктику!

Велика Британија упутила је нуклеарну подморницу „ХМС Тренчант“ на Арктик у оквиру војних вежби НАТО-а, што је „јасно упозорење“ председнику Русије Владимиру Путину услед јачања руске флоте, пише британски портал „Дејли експрес“.

Подморница (Фото: Pixabay)

У операцији НАТО-а, која носи кодни назив „Дајнемик мангус“, учествују подморнице Сједињених Америчких Држава, Француске, Норвешке и Немачке, као и њихови војни бродови и авиони. Вежбе се одржавају недалеко од линије противбродске одбране НАТО-а у северном Атлантику између Гренланда, Исланда и Велике Британије.

– Присуство Велике Британије у тим великим противподморничким вежбама НАТО-а са две противподморничке фрегате, подморницом, као и новим поморским патролним авионом П-8 „Посејдон“ је најзначајније у последњих неколико година. Велика Британија повец́ава свој ауторитет и своју улогу на Арктику – рекао је војни експерт Ијан Балантајн за британски портал.

Према писању британских медија, војне вежбе Алијансе одржавају се због јачања руске активности у арктичком региону, која се између осталог, односи и на одржавање великих војних маневара.

Балантајн истиче да је порука Велике Британије и НАТО савезника „упућена руском председнику Владимиру Путину и указује на то да је Алијанса први пут после дуже времена спремна да одлучно пошаље своје поморске снаге на Арктик и прати развој новог руског наоружања“.

Прошле недеље је саопштено да су британски војници подигли ловце „Еурофајтер тајфун“ у сусрет руским авионима који су летели у међународном ваздушном простору северно од Шкотске.

Члан британског парламента Џејмс Хепеј сматра да су поступци руских војника „провокација“ на коју је Велика Британија реаговала „без оклевања“.

– Опасан лет руских авиона према нашем ваздушном простору јасно је подсец́ање на опасности са којима се ми, као нација, свакодневно суочавамо – истакао је он.

Руско Министарство спољних послова више пута је истицало да руски авиони лете строго у складу са међународним правилима.

Подсетимо, руска Северна флота ће од наредне године бити посебна војно-административна јединица, односно пети војни округ поред Западног, Јужног, Централног и Источног. Територија Северне флоте обухватаће границе Републике Коми, Архангелске и Мурманске области као и Ненецког аутономног округа.

Основу Северне флоте чине нуклеарне ракетне и торпедне подморнице, авијација, разне врсте бродова, носачи авиона. На челу Северне флоте је тешка нуклеарна крстарица „Петар Велики“.

 

 

Армата ће испаљивати посебне пројектиле, мало слабије од бомбе бачене на Хирошиму. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: rs.sputniknews. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА