Најновије

ДОЈЧЕ ВЕЛЕ: Док је Вучић на власти, Србији није место у ЕУ

Демонстранти у Београду и другим градовима Србије имају добар разлог да изађу на улице. Јер, председник Александар Вучић издао их је на изборима 21. јуна, изјавили су из Дојче веле .

Александар Вучић (Фото: predsednik.rs)

Страни агенти – они су криви! Мрачне силе из иностранства стоје иза демонстрација у Србији. У то је сигуран председник Александар Вучић. Пре само неколико седмица остварио је високу победу на такозваним „изборима“ и сада контролише две трећине парламента. Тим теже му сада пада да објасни позадину нереда, незадовољство његовом владом. Или – како прави или измишљени „страни агенти“ могу да управљају десетинама хиљада демонстраната у неколико градова, пита се уредник у Дојче веле Миодраг Шорић.

Вучић притом никога не окривљује конкретно, не помиње имена ни државе. Само шири теорије завере, старе комунистичке слике непријатеља. То је научио од свог ментора, Слободана Милошевића. Попут њега, мутирао је од комунисте у националисту и сада се претвара да је демократа. Од Милошевића је такође усвојио методе за одржавање на власти: прогон опозиције, манипулисање медија, контрола правосуђа. Недавни „избори“ у Србији нису били избори – бар не демократски. Извештаји ОЕБС-а и других посматрача избора су недвосмислени, сматра он.

Батинаши против демонстраната

Народ Србије демонстрирао је другу ноћ заредом, јер се осећа превареним. Не само када се ради о изборима. Претходних недеља Вучић је уклонио готово све мере предострожности против ширења пандемије. Претварао се да корону држи под контролом. Међутим, после избора, изненада се испоставило да је све много горе него што је тврдио пре избора: пандемија се брзо шири, односи све више живота. Економија је у слободном паду. А одговорни председник недужно пере руке, тврди Шорић.

Вучић сада против демонстраната шаље своје батинаше, мало у униформама, мало у цивилу. Ако је веровати демонстрантима, ти у цивилу се увуку у масу на улици и врше насиље како би бацили љагу на протесте. Полиција није ни мало уздржана, како то тврди Вучић. Много је слика на којима се види како полицајци палицама туку мушкарце и жене који леже на земљи, па чак и децу која с протестима немају везе. Снаге безбедности Србије већ деценијама срамоте ту земљу, додао је.

Србија није демократија. Све док је то тако, она нема шта да тражи у Европској унији. ЕУ у својим редовима има довољно посла с аутократским лидерима из средњоисточне Европе и не треба јој још један од те сорте којег још треба и да финансира, закључује он.

Канцеларка мора да реагује

Ангела Меркел је поводом почетка немачког председавања ЕУ јуче у Бриселу веома лепим речима говорила о важности владавине закона и демократије у Европи. Те речи ће постати кредибилна политика само ако канцеларка у складу с тим буде и поступала – на пример, обуставом преговора о приступању са Србијом све док је Вучић на власти. Брисел би такође требало да спроведе независну истрагу о томе ко је одговоран за бруталне нападе на демонстранте. Ако Србија одбије да сарађује, ЕУ би шефовима полиције и министарства унутрашњих послова и одбране убудуће требало да забрани улазак на свој простор. ЕУ не сме дозволити да прођу тек тако. Ангела Меркел је предуго подржавала Вучића, који би могао да укаља њен успех као канцеларке.

Снага Вучића је слабост његових противника: српска опозиција је посвађана. Осим тога, атеисти Вучићу успело је да придобије и Српску православну цркву. Тачније: неке владике – попут оног у Војводини – дозволиле су да их он упрегне у своја кола. Вучић контролише државни апарат и све повезане ресурсе. И све док је то тако, остаће на власти.

Егзодус Срба

У ову трагедију спада да такво стање у Србији уопште није лоше за Запад. На Балкану влада мир, млади и добро образовани Срби одлазе из земље како би своју срећу потражили у Канади, Француској или Немачкој. 

У време распада Југославије, у земљи је живело око десет милиона Срба, сада их има седам милиона, а за неколико деценија вероватно ће их бити само два до три милиона. Проблем немирног народа на Балкану тиме ће се решити сам од себе, али пре свега захваљујући Александру Вучићу и његовим присталицама.

Узнемирујуће снимке како полиција туче народ, погледајте ОВДЕ!

 

Извор: Дојче веле

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА