Најновије

ОТКРИВАЈУ СЕ УЗРОЦИ НЕРЕДА: Служба ангажовала навијаче да изнутра угуше протесте? (ВИДЕО)

Циљ власти је да изазове инциденте да би могла да окриви организаторе за насиље и како би предузела насилне потезе за сузбијање протеста. Баш због тога је тајна полиција убацила навијаче међу демонстранте, јер су они доказано спремни да извршавају њихове задатке, сматрају саговорници Nova.rs.

Демонстранти испред Скупштине (Фото: Јутјуб)

Насиље на улицама Београда, којем смо присуствовали претходних вечери, отворило је питање ко су људи који се сукобљавају са полицијом и да ли међу њима има оних “убачених”, који су ту са налогом да угуше протесте изнутра.

То питање смо поставили и криминологу Добривоју Радовановићу, који истиче да још од деведесетих година тајна полиција имала своје људе међу протестантима.

“Први њихов задатак је да провере ко протестује и зашто то чини. Други задатак је да изазову одређене провокације не би ли се направили нереди и тако окривили организатори протеста. То је класична шема сваке тајне полиције у свету, па и наше”, објашњава Радовановић.

Како каже, он је уверен да је такав случај и са актуелним протестима у Београду, те да би било необично да је другачије.

“Једна од група која се убацује на протест су навијачи. Они врло јасно раде у корист државе и полиције, којих их заузврат толеришу. Управо су навијачи ти који праве и отпочињу са инцидентима, а онда тек следе узвратни ударци полиције”, каже Радовановић, истичући да је реч “несумњивом потпису службе”.

“А ко други контролише навијаче? Све се то ради како би се изазвали немири на протесту. Ниједној власти, па чак и демократској коју смо имали у једном периоду, не одговарају демонстрације. Циљ власти је да изазове инциденте како би окривила организаторе за насиље и како би предузела насилне потезе за сузбијање протеста. Они нису свесни да тиме само повећавају количину агресије са обе стране. А та агресија може довести до трагичних догађаја које смо ми у прошлости већ имали”, наводи Радовановић, напомињући да је овакво понашење тајне полиције веома лоше.

“Србија болесно друштво у којем навијачи ординирају”

Радовановић сматра да насилни протести одговарају и онима који су на власти, једнако колико и екстремним политичким организацијама.

“Било би идеално кад би тајна полиција изоловала десничарске организације и указала организаторима протеста о каквим се појединцима ради. То је неоходно како би се уклонили они којима је у интересу да буде насиље”, сматра он.

Да постоје такозвани “убачени елементи” на протестима у Београду, сматра и социолог Ратко Божовић, наводећи да је реч о навијачима.

“То се из авиона види. Овде се дешавају невидљве ствари. У нашој земљи је присутна тајна држава и неформални облици живота су видљивији у односу на оне праве. Први пут се на протестима појављују оруђа за насиље – камење, бакље и све оно што је присутно у навијачким лудилима. Мени се чини да је једна вежба, која је била негде друге, сада пребачена на политички терен”, рекао је Божовић, описујући Србију као “аномично

“У таквом систему владају хаос, насиље и безакоње. Екстремистичка понашања су доказ да се ради о болесном друштву, а пошто не постоји јавност и истина, све је мутно и прљаво. Ја не знам са којима су мотивима ти људи на протестима, али сигуран сам да њихови пориви нису демократски”, истакао је Божовић.

Двадесет полицајаца тукло чак и неосвешћене! Више о томе ОВДЕ.

Извор: nova.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА