Најновије

"Размена територија више није део дијалога Београда и Приштине!"

Бивши специјални изасланик ЕУ за Косово Волфганг Петрич изјавио је да се чини да промена граница између Србије и тзв. Косова, коју је подржавала бивша висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Федерика Могерини и њен преговарачки тим, више није на столу ЕУ, преноси Газета Експрес.

Приштина (Фото: Јутјуб)

Петрич је у интервјуу за Косовапрес истакао да је најновија изјава специјалног изасланика Ричарда Гренела важна и да постоје јасни показатељи да САД желе европско решење за Косово.

У прошлости сте били дубоко укључени у дипломатске напоре Запада за решавање статуса Косова. Као што видимо, ЕУ је појачала напоре за обнављање дијалога, а ви сте поборник преговора посредством Брисела. Са ваше тачке гледишта, како видите развој преговора између Косова и Србије?

Након превремене објаве Специјалног суда у Хагу, у вези са косовским председником Хашимом Тачијем, ствари на Косову су се промениле, нарочито будућност дијалога Београда и Приштине. Самит у Вашингтону је одложен и сумња се да ће се икада одржати. Увек сам био велики поборник дијалога посредованог од ЕУ и још увек сам уверен да ће успети само европски компромис, подржан од стране Београда и Приштине. Уверен сам и да САД у томе имају веома важну улогу. Али, пошто ће коначна одлука зависити од СБ УН, где Русија и Кина имају право вета, Москва и Пекинг такође морају бити стално обавештени. Трајно решење мора бити свеобухватно – политичко, економско и тако да у овај компромис између Београда и Приштине буде укључен висок стандард људских и мањинских права – и подржан од стране ЕУ и УН.

Директно активирање високих европских лидера као што су председник Француске Емануел Макрон, немачка канцеларка Ангела Меркел и шеф спољне политике ЕУ Жозеп Борел у процесу дијалога несумњиво ствара много очекивања за озбиљне резултате. Као дипломате, какви су ваши утисци о тој динамици, шта очекујете?

Веома сам оптимистичан сада када су велике европске силе постале активне. Нека Брисел и Вашингтон пронађу заједничку основу уз помоћ Немачке која председава ЕУ. Следећих шест месеци биће од пресудног значаја за проналажење решења.

Европска унија снажно се противила идеји о размени територија између Србије и тзв. Косова као „могућности за постизање мировног споразума“ између две стране. Сад кад су изгледа разговори добили на замаху, мислите ли да је та идеја већ мртва?

Идеја о међусобно договореном разграничењу, коју су подржали Могерини и њен преговарачки тим, више се не налази на столу ЕУ. Али, да вам кажем, само ако постоји прави компромисни споразум између Београда и Приштине, решење ће имати шансе за успех у будућности. Биће тешко, али је оствариво.

Вофганг Петрич је аустријски каријерни дипломата. На Балкану је био ангажован у период од 1997-1999 као амбасадор Аустрије у бившој Савезној Републици Југославији. У истом периоду, између октобра 1998. и јула 1999. године, био је и специјални представник ЕУ за Косово. На тој дужности, водио је преговарачке тимове ЕУ у фебруару и марту 1999. године у разговорима о Косову на конференцијама у Рамбујеу и Паризу.

Грађани се окупили пети дан заредом да протестују испред Скупштине у Београду! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Косово Онлајн

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА