Најновије

АРСЕНАЛ СРПСКЕ ВОЈСКЕ ПОСТАЈЕ ЈАЧИ ЗА НОВЕ МИЛОШЕ, ЛАЗАРЕ И НОРЕ: Погледајте борбена возила која се очекују! (ФОТО)

Министар одбране Александар Вулин обишао је данас погоне фабрике „Борбени сложени системи“ у Великој Плани, а повод је недавно потписан оквирни споразум за опремање Војске Србије са оклопним борбеним возилима 8х8 “ЛАЗАР-3“ и самоходним топ-хаубицама 155 мм НОРА Б52 М15, саопштили су из Министарства одбране Републике Србије.

Погони фабрике „Борбени сложени системи“ у Великој Плани (Фото: mod.gov.rs)

Током данашњег обиласка, министар Вулин је, осим упознавања са степеном реализације уговара за опремање Војске Србије овим сложеним борбеним системима, упознат и са напретком на обуци радника из новоотворене фабрике за машинску обраду метала у склопу "Борбени сложени системи Д.О.О" код Куршумлије, на овладавању технологијама заваривања, који ће своја знања употребити на изради оклопних борбених возила 8х8 “ЛАЗАР-3“ и 4х4 „МИЛОШ“.



Како је истакао министар Вулин, Министарство одбране и Војска Србије ће увек и на првом месту куповати оно што произведе наша одбрамбена индустрија.



- Улагање у домаће знање, у домаћу привреду се увек враћа, а када освојите технологију то нико не може да вам узме, онда сте стварно слободни и самостални и не зависите ни од кога. Војска Србије је обезбедила одговарајућу количину НОРА, а да обрадујем све наше грађане - Министарство одбране је у складу са наређењима врховног команданта Александра Вучића обезбедило довољно новца за другу траншу НОРА Б52 155 милиметара. Наша војска ће са набавком нових НОРА, “МИЛОША” када уђе у наоружање Војске Србије, са даљом набавком “ЛАЗАРА 3” бити далеко јача него што је до сада - рекао је министар одбране и додао да се ми опремамо не само новим средствима, него и најсавременијим средствима, а сва средства се производе у складу с потребама Војске Србије и баш онако како крајњи корисник - Војска Србије одређује и одлучује да она буду.



- У веома кратком временском периоду изаћи ћемо пред грађане Србије и с новим НОРАМА и “МИЛОШИМА” и “ЛАЗАРИМА” који ће ојачати борбену моћ наше војске, а самим тим омогућити и обезбедити да Србија буде слободна, самостална земља, која одлучује сама о себи. У томе нас неће пореметити никакви бесмислени протести, у томе нас неће зауставити хулигани који пале Скупштину, нити нико ко мисли да треба да одлучује о Србији, а не да Србија одлучује о самој себи  - поручио је министар Вулин.  

Након обиласка, помоћник министра за материјалне ресурсе Ненад Милорадовић нагласио је да су данас обишли ток производње сложених борбених система који су уговорени за потребе Војске Србије. Он је подсетио да је прошле године уговорен оквирни споразум са “Југоимпортом” за производњу самоходних хаубица НОРА, као и оквирни споразум за производњу борбених оклопних возила "ЛАЗАР".

- Ове године уговорена је друга транша хаубица НОРА и видели смо како напредује производња главних металних позиција и цеви, које су суштина сваког артиљерског оруђа. Очекује се да се и трећа транша уговори током овог квартала и тиме би се прва фаза опремања Војске Србије овим самоходним оруђем завршила - рекао је Милорадовић и додао да је када је реч о оклопном транспортеру "ЛАЗАР", осим оквирног споразума, ове године испоручена друга транша тих возила.



Њихов пријем, како је нагласио, је завршен у Војсци Србије, а у току је уговарање наредне транше.

- Очекује се да се до краја године уговори још једна транша, а то је већи оквирни споразум и његово ће трајање бити мало дуже. Сва унапређења која су у међувремену рађена на том систему се примењују на онима који ће бити испоручени Војсци. Овде се, такође, у фабрици изводи завршна монтажа борбеног оклопног возила 4x4 “МИЛОШ” и приводи се крају завршно испитивање ради увођења у Војску Србије. Остао је још један опит да се обави, остали тестови су завршени, а као што је познато Технички опитни центар веома ригорозно испитује наоружање, поготово овакве сложене системе од којих се очекује значајно поправљање способности Војске Србије. Очекујемо да се тај процес заврши у року од месец дана и планира се уговарање првих серија возила “МИЛОШ” током ове године - нагласио је помоћник министра за материјалне ресурсе Милорадовић.



Према речима директора фабрике “Борбени сложени системи” Огњена Оливерића, данашња посета била је прилика за приказивање текуће производње у погонима фабрике и обилазак радника који су из погона те фабрике у Куршумлији дошли на обуку у браварско-заваривачки погон у Великој Плани.

- У том погону се тренуто израђују главне металске компоненте за пројекте НОРА и “ЛАЗАР” за Војску Србије. Обишли смо и монтажне хале где је приказана монтажа управо тих НОРА, а приказане су и монтаже “МИЛОША” и “ЛАЗАРА”. То је актуелни извозни програм и програм за нашу наменску индустрију, односно опремање Војске Србије и Полиције - рекао је Оливерић.

О значају ове фабрике за Велику Плану говорио је председник општине Игор Матковић, који је подсетио да је председник Републике Александар Вучић 2012. године отворио ову фабрику и обећао њену изградњу у четири фазе.

- Данас смо сведоци да је све што је рекао испуњено и урађено, да наши суграђани имају где да раде, да имају стабилне и добре плате, да имају изванредне услове за рад и да овде производе најсавременије наоружање у свету. Ми смо општина која је поносна на свог председника и на све раднике који раде у овој фабрици и надамо се да ће наша држава ићи даље у добром правцу и да ће се наша општина развијати исто као и наша Србија - нагласио је Матковић.



На обуци у погону „Борбених сложених система“ је и Раде Петровић из Куршумлије, који је запослен у погону ове фабрике у том граду.

- Овде сам на обуци за заваривача. Обука ће се спроводити и у наредном периоду, а овде смо са старијим колегама који нас обучавају и показују поступак варења. Задовољни смо и колегама и пословођама и фирмом – поручио је Раде Петровић.



Обиласку су присуствовали и државни секретар у Министарству одбране Бојан Јоцић, директор Југоимпорт СДПР Југослав Петковић и представници локалне самоуправе.

Коју одлуку је донела руска војна команда, сазнајте ОВДЕ!

Извор: Правда

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА