Најновије

Врило испред Централног затвора: Хапсите лопове, а не борце - нови протест сутра у 17 сати (ВИДЕО)

Испред Централног затвора одржан је протест грађана незаводовољних због, како тврде, бесправног и неоправданог хапшења појединих демонстарната током протеста претходних вечери.

Протест испред ЦЗ (Фото: ЈУтјуб)

Испред Централног затвора било је неколико стотина грађана који су носили транспаренте “Хапсите лопове, а не борце”, “Кровови, не кавези”, “Не може сузавац да спере вашу бруталност”, “Хапси хулигане, не туци свој народ”.

Они су скандирали “Пустите их све”, “Пустите их све”.

Испред Централног затвора налазе се и породице ухапшених.

Они су захтевали да сви који су без основа ухапшени буду пуштени, моментални престанак полицијске репресије над народом, смену директора полиције и свих службеника полиције који су користили прекомерну силу, као и судско процесуирање истих.

Грађанима се обратио председник Демократске странке Зоран Лутовац који је поручио да је потребно исказати солидарност према ухапшенима и, како је навео, тираније коју спроводи режим Александра Вучића.

Лутовац је упутио захтев да сви који су ухапшени до сутра буду ослобођени.

“Уколико се то не догоди, биће организован нови протест”, рекао је Лутовац, додајући да су успели када су се борили за ослобађање Александра Обрадовића, успеће и сада.

Међу окупљенима су и лидер опозиције Драган Ђилас, Бошко Обрадовић, професори Биљана Стојковић и Јово Бакић,  карикатуриста Душан Петричић, Добрица Веселиновић из Иницијативе “Не давимо Београд”, као и представници Здружене акције “Кров над главом” чији су активисти такође били хапшени.

“Моја обавеза као грађанина и политичара била је да будем овде и пружим подршку овим младим људима који су ухапшени”, рекао је лидер Двери Бошко Обрадовић, додајући да подржава захтеве – слобода  за ухапшене и одговорност за врх полиције која је одговорна за пребијање на протестима.

Професор Филозофског факултета Јово Бакић рекао је да је дошао да пружи подршку својим друговима, борцима за правду који “ни због чега робијају”.

Учесници протеста захтевају хитно ослобађање активиста Здружене акције “За кров над главом” – Владимира Ментуса, Игора Шљапића, Мариа Марковића и других ухапшених.

“Наши активисти су годинама жртве репресије”, рекла је Ивана Јелић из Здружене акције “Кров над главом”. Она је навела да су тројица њихових активиста без икаквог разлога ухапшени, пребијени од стране полиције и осуђени на 30 дана затвора.

Нису имали адвоката и нису могли да се бране, рекла је она, додајући да су одлуке о притвору донете на основу лажних сведочења полицајаца.

На протесту је био присутан и Миран Погачар, један од вођа протеста у Новом Саду, који је привођен у полицију и коме је било одређено задржавање до 48 сати, а који је и сам члан Здружене акције “Кров над главом” .

Срђан Марковић, активиста Грађанског отпора и некадашњи организатор протеста “Један од пет милиона”, који је и сам нападнут првог дана протеста и чије повреде су и данас видљиве, каже да размишља да тужи државу због бруталности.

“Добио сам ногу у стомак, пендрек у руку и леђа, и док сам силазио нис степеница Скупштине  и ударац у главу”, испричао је Марковић како га је полиција тукла испред парлемента.

Окупљени су најавили нови протест за сутра у 17 часова уколико ухапшени до тада не буду пуштени на слободу.

Од предаје Косова у Србији има нешто много страшније. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Нова

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА