Најновије

БЕБА СЕ ЗАРАЗИЛА У МАТЕРИЦИ: Лекари у шоку, потврђен пренос короне на новорођенче

Француски доктори пријавили су, како се верује, први случај преношења корона вируса са мајке на дете у материци.

Илустрација (Фото: Pixabay)

Новорођени дечак је развио је инфекцију мозга само неколико дана од рођења, а стање је настало након што је вирус прешао преко плаценте и заразио га у материци. Беба се сада полако опоравља.

Бројне студије пратиле су новорођенчад са ковидом-19, али се до сада није могла искључити могућност да су се бебе заразиле током или убрзо након порођаја.

- Нажалост, у овом случају нема сумње о преносу вируса преко плаценте. Ово није уобичајен случај, али је сада јасно да се то може догодити - рекао је Данијел Делука, педијатар у болници у Паризу.

Мајка (23) је примљена у болницу 24. марта у трећем тромесечју са високом температуром и јаким кашљем. Убрзо је тест показао да је позитивна на корона вирус.

Три дана по доласку у болницу ултразвук је показао да је потребан хитан царски рез. Беба је одмах изолована у неонаталном одељењу интензивне неге и интубирана.

Тестови бебине крви и течности извађене из плућа открили су присуство корона вируса, али су искључили друге вирусне, бактеријске и гљивичне инфекције. Опсежнији тестови открили су да се вирус из мајчине крви проширио на постељицу, где се размножио и изазвао упалу која је прешла на бебу.

- Разлог због кога то није раније откривено је то што вам је потребно пуно узорака. Потребна нам је крв мајке, новорођенчета, из пупчане врпце, постељица, амниотска течност, а то је јако тешко прикупити у јеку пандемије и ванредним околностима - објаснио је Делука.

Како је додао, сумњивих случајева је било и раније, али нико није имао прилику да све испита и провери патологију постељице, преноси "Гардијан".

Највиши ниво вируса пронађен је у плаценти која је богата истим рецепторима који се налазе и у плућима, а које вирус користи за инвазију на људске ћелије.

Иако се беба у почетку чинила здравом, трећег дана је постала раздражљива и почела је лоше да једе. Показала је неуролошке симптоме који се везују за менингитис, а даљом претрагом су откривени знакови глиозе, нуспојаве неуролошких повреда која може довести до ожиљака у мозгу.

У време када је дечак рођен, није било клиничких упутстава о поступању са зараженим бебама. Лекари су размотрили примену ремдесивира, антивирусног лека, али пошто се беба постепено опорављала без помоћи, нису укључени одређени лекови. Делука је рекао да је сада стање бебе „скоро нормално“.

- Лоша вест је да у овом случају чињеница вирус може да допре до бебе и изазове симптоме. Добра вест је да се на крају беба опоравила. Она је клинички добро - рекао је он.

Упитан да ли би труднице требало да буду посебно опрезне у вези са социјалним дистанцирањем и прањем руку, како би умањиле ризик од инфекције, Делука је рекао да је то питање здравог разума, било да сте трудни или не.

О америчким шпијунским играма у Сирији прочитајте ОВДЕ!

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА