Најновије

"НЕМА ВИШЕ ПОВЛАСТИЦА" Трамп им укинуо статус! Нови бруталан потез америчког председника

Амерички председник Доналд Трамп потписао је закон којим ће се, како је рекао, казнити Пекинг због "опресивних дјела" у Хонг Конгу и извршно наређење којим се окончава преференцијални третман за аутономну кинсексу територију, укључујући посебне трговинске аранжмане.

Трамп (Фото: flickr. com)

Трамп је на конференцији за штампу саопштио о потписивању закона за Хонг Конг, којим ће се, како је рекао санкционисати кинески појединци и организације укључене у "гашење слободе Хонг Конга".

Закону се придружуло и ново извршно наређење којим се Хонг Конгу одузима његов посебан статус, а Трамп је додао да ће се територија "сада третирати исто као и континентална Кина - нема посебних привилегија, посебног економског третмана и извоза осетљивих технологија". Трамп је напоменуо да то значи један конкурент мање за САД.

Већи део свог обраћања искористио је за напад на свог ривала на новембарским изборима, бившег потпредседника Џоа Бајдена, тврдећи да су он и Барак Обама дозволили Пекингу да користи предности САД-а.

"Џо Бајден је подржао улазак Кине у Светску трговинску организацију, једну од највећих геополитичких и економских катастрофа у светској историји", рекао је Трамп, инсистирајући да је бивши потпредседник дао "поклон" Комунистичкој партији Кине.

Он је такође на зуб узео кинеског телеком гиганта "Хуавеја", рекавши да представља "велики безбедносни ризик" и да је лично "уверио многе земље" да избегну технологију компаније. Поред Кине, Трамп се осврнуо и на ЕУ, нагласивши да она не служи америчким интересима.

И нови закона и пратећа наредба долазе усред напетости између Вашингтона и Пекинга, док је Трампова администрација последњих месеци појачала реторику и политичку офанзиву против Кине

Након што је добио задатак да процени статус аутономије Хонг Конга према закону донесеном прошле године, Стејт департмент је у мају саопштио да је та територија "заиста изгубила слободу" од стране Пекинга, обећавши да ће јој одузети посебан трговински и дипломатски однос са САД-ом, што је реализовано Трамповом наредбом.

Кина је у више наврата осудила такве потезе као што су мешање у унутрашње ствари, те упозоравала на реципрочне мере, те је америчким законодавцима недавно наметнула забрану путовања после нове рунде санкција кинеским званичницима.

Руски авиони пресрели америчке шпијунске летелице. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: vostok.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА