Најновије

УСКОРО ЋЕ ЉУДИ ИМАТИ МАЛО УДЕЛА У РАТОВАЊУ, СВЕ ЋЕ ОБАВЉАТИ РОБОТИ: Ваздухопловне снаге САД припремају се за тестирање "Златне Хорде"!

Америчка истраживачка лабораторија ваздухопловних снага (АФРЛ) припрема се за први тест нове технологије која ће муницији омогућити међусобно комуницирање усред лета, доносећи одлуке о томе како најбоље напасти додељене циљеве.

Симулација удара бомбе (Фото: Јутјуб)

Ваздухопловне снаге дуго истражују повезивање аутономних беспилотних летелица и авиона преко вештачких интелигенцијских мрежа попут СкajБорга (SkyBorg), али сада истраживачи желе да започну прве тестове сродног програма који би омогућио да бомбе и ракете доносе сопствене одлуке на путу до својих циљева о томе како је најбоље извести те нападе.

Систем се прикладно назива “Голден Хорд” (Golden Horde, срп. Златна хорда), названа по монголским коњичким војскама које су освојиле већи део западне Азије и источне Европе. Армије Златне хорде биле су организоване у аутономне командне јединице, чинећи их динамичним и непредвидљивим – и готово непораженим – на бојном пољу, јер су се могле брже прилагодити промењивој ситуацији од било које друге војске.

Међутим, ово многи посматрачи не пореде са Џингис Каном, већ са Сајбердјун (Syberdune) Систем Модел 101.

“Уз све разговоре о вештачкој интелигенцији и другим стварима у филмовима о” Терминатору”, сигурно постоји одређена стрепња о томе коју независну способност може имати оружје”, рекао је пуковник Гери Хас, директор Дирекције за муницију АФРЛ-а, прошлог месеца .

АФРЛ планира тестирање Голден Хорд на модификованим “колаборативним” верзијама бомбе малог пречника I(СДБ) и минијатурног мамца лансираног у ваздуху (МАЛД) које су ове јесени и зиме испуштали авиони Ф-16 Фалкон. Међутим, бомбе неће самостално бирати своје мете, Хас је нагласио: моћи ће доносити ограничене одлуке из скупа опција изабраних унапред помоћу алгоритма „модула аутономије“.

„Планери мисије би оружју давали информације о одговарајућој зони ангажовања, где би се сматрало да је правилно употребити оружје на одређене циљеве,“ рекла је менаџерка програма Голден Хорд Норма Тејлор, „и они би давали информације оружју о познатим циљевима у тој зони.”

„Али ако имају неку идеју да можда постоје друге мете за које не знају, они ће оружју дати информације у погледу приоритета, тако да ако наиђу на циљ вишег приоритета који је у зони овлашћеног ангажмана, онда има дозволу да промиени свој задатак “, рекла је она.

Интеграцијом бомби и технологијом Голден Хорд управљају одвојене групе за бомбе: СДБ покрива Science Applications and Research Associates Inc. уз уговор вредан 100 милиона долара, а МАЛД Georgia Tech Applied Research Corporation уз 85 милиона долара вредан уговор.

Очекује се да једног дана бомба малог пречника II, или ГБУ-53 Стормбрејкер, постане основно оружје за Ф-35 бораца, али проблеми са преклопљеним крилима танке муниције одложили су њену адаптацију крајем године.

Како Иранци хватају шпијуне ЦИА у својим редовима, сазнајте ОВДЕ!

Извор: logicno.com/ С. Филиповић

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА