Најновије

"Власт објавила рат Богу а не Амфилохију и народу у Црној Гори!"

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије служио је свештенством данас, на празник Полагања Ризе Пресвете Богородице, Свету архијерејску литургију у цркви у Бијелој код Херцег Новог поводом храмовне славе ове светиње.

Митрополит Амфилохије (Фото: Јутјуб)

У литургијској проповeди Митрополит Амфилохије је оценио да се на темељима древнога гоњења Цркве, наставља и данашњи прогон Цркве и злочини свуда у свету па и код нас.

Високопреосвећени је нагласио да је Црква прогоњена од савремених владара и гонитеља, који нису надахнути духом великих хришћанских владара какав је био цар Константин, цар Јустинијан, Немањићи, Петровићи, него духом проклетога цара Дукљанина, како га је народ назвао и запамтио јер је прогонио и убијао хришћане.

“Они који су на власти хоће да уништe Цркву Божију, мисле да је лако с Богом ратовати. Нико Бога није победио у историји и неће Га победити до краја света и века! Треба да схвате и ови који су сада овде код нас на власти, да су објавили рат Богу, а не Амфилохију или народу у Црној Гори. Живоме Богу су рат објавили и зато онај који с Богом ратује, он губи и свој образ и душу, одриче се од свих истинских и правих владара, који су владали овим просторима од времена Цара Константина до времена краља и господара Николе Петровића.”

Они се дакле, како је казао, одричу од њих покушавајући да васпоставе идеологију проклетога цара Дукљанина и осталих лажних владара кроз векове до Лењина, Стаљина, Броза и свих осталих који су покушавали да ратују са Богом, да ратују против Пресвете Богородице, укидајући оне благословене законе које је Господ прописао за човека и људску природу.

“Зато је данас та обезбожена власт на својој скупштини прво озаконилa закон човекоубиства (абортус), озаконила чедоморство, убиство људи. То само могу безумни људи и народи, јер дете које се зачне у материној утроби било да је од три месеца или три године или тридесет година, то је исто дете. Према томе убити га од три месеца, или три године, или тридесет година, истога човека убијаш”, рекао је владика. Подсетио је и на недавно усвојен закон о истополним браковима који, како је нагласио, негира и људску природу и Божије призвање човеково.

Такође је поручио да се на унижавању људске природе не може градити срећа и благостање ни једне државе и народа. Истакао је да је то ново гоњење Христа – Бога љубави – укидање љубави као основног закона људског живота, љубави истинске, богочовечне, која је подарена овоме свијету и човечанству од самога Господа.

“Пресвета Дева је носила одежду бесмртности којом облачи људску природу и освећује човека и људску природу и Божије законе у људској природи, да би човек овде испуњавао заповијест Божију”, рекао је Митрополит и појаснио да је међу њима и заповест: Рађајте се и множите се и напуните земљу.

Нагласивши да то сведочи Пресвета Богородица и да је то сведочанство Цркве Божије већ 2000 година, Архиепископ цетињски је казао да је то сведочанство Цркве Христове и данас распете као у древна времена.

“Али у исто вријеме и данас она је носилац вечнога и непролазнога људскога достојанства, вечнога и непролазнога Царства небескога за које се опредељују истински прави људи, следујући код нас, у нашем народу, Цару косовском Лазару, схватајући да је земаљско за малена царство, а небеско увек и довека. То је Косовски завет који је Нови завет оваплоћен у бићу једнога од земаљских народа и завет који су оваплоћује у свим земаљским народима, који прихватају Христа Бога као спаситеља, искупитеља, који прихватају Пресвету Деву као дародавку вечнога и бесмртнога и непролазнога живота.”

Црква Христова је данас присутнија у свету више неголи икада у давна времена, али, како је казао, с друге стране је скоро више неголи икада у прошлим временима гоњена и прогоњена.

“Црква Христова је на распећу. Тако је она била од Христовог распећа, тако је била кроз векове, тако је била гоњена и прогоњена права вера и за време Светог Јувеналија патријарха јерусалимског којега данас прослављамо, а који је такође био гоњен од ондашњих моћника и владара, који су били прихватили лажно учење о Христу”, бесједио је владика Амфилохије.

По његовим речима тај зли и опаки демонски дух оних који су тада гонили Цркву се наставља и у наша времена. Подсјетио је на прогон Цркве широм света кроз векове: Сирији, Ираку, Ирану, деловима Палестине, као и у време бољшевика, комуниста, који су прогонили Цркву, разорили хиљаде храмова, оскрнавили светиње Божије и покушали да прогонећи живога истинитога Бога, себе да прогласе за Бога.

“Међутим, савремено стање у Православној цркви, обнова вере православне у хришћански народима, нарочито словенским, је показатељ да је Бог неуништив, непобједив. Силом свога васкрсења, Господ је постао квасац вечнога и новога живота, вазневши се небеса. Христово распеће је у природи саме Цркве, зато је Црква и гоњена кроз векове, зато је Црква и гоњена и овде код нас и у прошла времена, а посебно у наше време.”

Говорећи о данашњем празнику Митрополит црногорско-приморски је подсјетио на чудесну пјесму Радуј се благодатна Маријо, Господ је с тобом; благословена си Ти међу женама и благословен је Плод утробе Твоје, која се увек пјева када прослављамо Пресвету Богородицу па и на овај дан у овоме храму који је посвећен Њеној Светој ризи – одежди бесмртности у коју се она обукла и којом је обукла и испунила људску природу рођењем Сина свога.

“Од рођења Христовог људска природа није више само оно што је била до тада. Она се обновила и постала онаква какву је Бог створио својом руком створивши Адама и Еву. Задобила је оно што је Бог предодредио пре настанка света за људску природу. Постала је не само људска, него богочовечанска природа. Бог је примио људску природу на себе и богочовечанско стање Сина јединороднога је оно стање на које је празван човек, а то је вечно стање човека, вечно стање Царства небескога.”

Истакао је да нема ничега чудеснега од тога дара који је човек, природа, космос, творевина Божја добила том тајном Христовог рођења, Христовог оваплоћења.

“Сва творевина је добила своју пуноћу, зато је Бог и створио овај свет и човека по слици и прилици својој, да би људску природу примио на себе и да би човек као створено биће постао, по Божјој сили и сили Духа Светога, нестворено, вечно и бесмртно, поставши богочовечано биће, не само човек него и Бог. А мера људскога усавршавања и напретка је управо та мера боговчовечанског стања Сина, а то је безмерна мера”, казао је Митрополит црногорско-приморски Амфилохије.

Додао је да човек не може да усаврши људску природу те да је само Бог у стању да је усаврши, као што је усавршио рођење Сина свога јединороднога од Духа Светога и Пресвете Деве.

“И ми хришћани шта смо друго него они који се облаче у ту ризу Пресвете Деве, у бесмртност”, казао је владика Амфилохије, додавши да је на то богочовечанско стање призвана људска природа и да сва творевина кроз њу постаје обожена творевина и човек биће обожено. По његовим речима то је оно што сведочи Црква Божија кроз векове, као и сви храмови подигнути у славу Божију, међу којима посебно место заузима овај древни храм у Бијелој.

На крају богослужења цркву је опходила литија а потом је Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије благосиљао славски колач и одслужио помен Епископу Симеону и, протојерејима: Симеону, Илији, Игњатију, Богобоју, Владимиру, Ристу, Војину, Марку и Момчилу.

Србија повукла неочекиван потез према Црној Гори! Више о томе ОВДЕ.

Извор: ИН4С

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА