Најновије

БРУКА! ХАШКА ФАРСА СА ТАЧИЈЕМ! Праве комедију од настрашнијих злочина!

Саслушање председника лажне државе Косово Хашима Тачија у Специјалном суду за ОВК претворило се у још једну хашку фарсу!

Тачи (Фото: president-ksgov.net)

После шесточасовног испитивања у понедељак Тачи се и јуче појавио испред зграде како би оно било настављено. Хашке судије, међутим, Тачија уопште нису испитивале о оптужбама за више од сто убистава Срба, Албанаца и Рома, већ је шиптарски крвник, како је сам признао, одговарао само на 'техничка питања'!?! Иако су тужиоци поднели оптужницу против Тачија и његовог сарадника из ОВК Кадрија Весељија, стручњаци су уверени да овакво саслушање указује на то да оптужница вероватно неће бити потврђена, те да ће Тачи проћи без било какве казне!

Све је нејасно

Адвокат Тома Фила, коментаришући ове наводе, каже да није јасно у ком статусу Тачи уопште разговара у Хагу са представницима специјализованог тужилаштва и суда, јер је оптужница већ подигнута, а није потврђена.

- Све иде у правцу да судија ту оптужницу не потврди. За саслушање код тужиоца је касно, јер је оптужница подигнута, а за саслушање у суду је рано. Док оптужница не стане на правну снагу, фактички није потврђен Тачијев статус оптуженог, већ је он грађанин који чека на одлуку о статусу. Ако се разговара о техничким питањима, то је потез у правцу да судија не потврди оптужницу. Све је то фарсично, смешно... - истиче Фила, додајући да је Специјални суд за ОВК са седиштем у Хагу основан по косовским законима.

- Тај суд ће изгубити сваки смисао уколико буде судио само 'обичним кољачима', а не и Тачију, Кадрију Весељију, Рамушу Харадинају... - наглашава Фила.

Историчар Саша Адамовић каже да не верује много у међународну правду, јер се у Хашком трибуналу углавном судило само Србима.

- Међународна правда се злоупотребљава у функцији конкретних политичких циљева. Преурањено обелодањивање оптужнице против Тачија имало је само за циљ да се он избаци из наставка дијалога Београда и Приштине. Тачи се не брани ћутањем, већ одговара на питања, што говори у прилог томе да се припремао. Не верујем превише у међународну правду, јер је она превише у функцији остваривања интереса великих сила, поготово оних које су 90-их година жариле и палиле Балканом, уништиле нам државу, изазвале грађански рат и проузроковале страдање стотина хиљада Срба... - објашњава Адамовић.

Чека се потврда

Хашки тужиоци су, подсетимо, 24. априла подигли оптужни предлог против Тачија и Весељија за низ ратних злочина на Косову и Метохији, који се сада налази код судије задуженог за њено преиспитивање. Према саопштењу тужиоца, Тачи и Весељи терете се за најмање сто убистава. Жртве кривичних дела из оптужнице су људи чији је идентитет познат и међу којима се налазе Срби, Албанци, Роми и особе других националности, као и политички противници Тачија и Весељија. Осим тога, још у децембру 2011. године швајцарски сенатор Дик Марти, тада известилац Савета Европе, објавио је извештај у коме је наведено неколико бивших вођа ОВК, међу којима је и Тачи, који су умешани у ратне злочине и трговину органима који су вађени отетим Србима са Косова.

Руски системи С-500 су 20 година испред конкуренције. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА