Најновије

Ова зграда у центру Београда чува тајну последњих Обреновића: Бела лепотица где су се састајали љубавници

За преко сто година од како постоји музичка школа "Станковић" много је уметника светског гласа прошло кроз њене учионице. Ипак, лепа зграда у улици Кнеза Милоша скрива још једну тајну - некада давно краљ Александар Обреновић овде је долазио на тајне састанке са својом тадашњом љубавницом Драгом.

Илустрација (Фото: Pixabay)

Стотине ученика прошло је кроз веште руке професора музичке школе "Станковић". Неки од њих, и ученици и професори, стекли су светску славу. Први директор школе био је Станислав Бинички.

Па ипак, историја двоспратнице на адреси Кнеза Милоша 1а почиње још и пре оснивања престижне музичке институције. А, ако је веровати трачевима и абровима београдске чаршије с почетка 20. века, она је биле и те како интересантна.

Првобитна кућа је подигнута деведесетих година 19. века као приземни стамбени објекат. Ово није могуће са сигурношћу тврдити, али легенда каже да је кућа прво припадала Филипу Христићу, тадашњем председнику Владе.

Ипак, оно што се у њој догађало на почетку 20. века свакако је много интересантније. 

Прича каже да је зграда тада служила као љубавно гнездо краља Александра Обреновића и удовице инжењера Машина - Драге Луњевице Машин.

С времена на време, пише Милан Јовановић-Стојимировић у "Силуетама старог Београда", Драга би предвече у затвореном фијакеру и под велом ноћи долазила до куће, а краљ би од двора, који се налазио преко пута, пристизао обучен у обичног жандарма. Пратњу би му чинио само његов лични собар, Италијан чија је дужност била да за заљубљени пар доноси цвеће, чоколаду и друге ђаконије.

Осим њега, у кућу је приступ имала још и извесна госпођа Шнедер која се дискретно бринула да љубавници увек имају све што им је потребно.

Прича Александра и Драге се из Кнеза Милоша 1а 1900. године преселила на двор и постала званична. Њихова свадба била је круна љубави коју је осудио највећи део Србије. Све се завршило великом трагедијом само три године касније када је група официра убила краља Александра Обреновића и краљицу Драгу.

Краљево љубавно гнездо купљено је 1911. године од стране музичког друштва "Станковић" и указом новог краља, Петра Карађорђевића проглашена музичком школом.

Здање је надограђено између 1913. и 1914. године по пројекту архитекте Петра Бајаловића. Баш као што музика надограђује љубав.

Како Русија чува Србију, сазнајте ОВДЕ.

Извор: istorijskizabavnik.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА