Најновије

У Србији 392 новооболела, још 10 преминулих и 184 на респираторима

Од јуче до данас у Србији су регистрована још 392 оболела од корона вируса и још 10 преминулих. Укупно је у нашој земљи било оболело 20.109 људи, од којих је 452 смртна случаја.

Корона (Фото: Pixabay)

На респираторима је 184 пацијента, а на болничком лечењу 4.716.

У последња 24 сата тестирано је 9.910 грађана, а укупно од почетка епидемије ковида 534.488‬.

Стопа смртности у овом тренутку износи 2,25 одсто.

На конференцији је речено да је више од 60 одсто инфицираних у овом тренутку од 20 до 49 година, што је знак да у овом периоду обољева много више млађих људи него у марту и априлу.

Директор Инфективне клинике у Београду Горан Стевановић је на то додао да и даље мушкарци много чешће обољевају и то са тежом клиничком сликом.

Он је рекао је повишена температура и даље симптом број један за обољење од ковида 19, али да постоји и низ пратећих појава као што је главобоља, мучнина, повраћање, губитак чула мириса.

Одговарајући на питања новинара Стевановић је рекао да још није уочено да комарци могу да пренесу вирус.

У болницама се тренутно налази 4.716 људи са средњим или тежим облицима болести ковид 19, док је стварни број инфицираних пет до 10 пута већи и зато треба поштовати све прописане мере.

Министар здравља Златибор Лончар истакао је да лекари не лече пацијенте на основу тестова, већ на основу клиничке слике и да нико није остао без пружене помоћи.

Одговарајући на питања новинара, Лончар је рекао да сада има много више младих пацијената него што је било у марту и априлу и навео да је скоро четвртина новооболелих стара између 30 и 40 година, а 20 одсто су пацијенти стари од 40 до 50 година, па је самим тим и просек година пацијената на респираторима нижи.

За редове људи који чекају тестирање испред Торлака, Лончар је рекао да је реч углавном о људима за које у ковид амбулантама није процењено да је тест неопходан и који желе тест на сопствени захтев.

Заменица директора Института Батут Дарија Кисић Тепавчевић рекла је да се број тестова који се свакоднево објављује односи се само на ПЦР тестове, и мада ни они нису 100 одсто сигурни једино се преко њих поставља дијагноза.

И она је истакла да резултати теста нису најважнији за лечење и да ће свако са симптомима бити примљен, биће му урађена анализа крви, снимак плућа, па тек ако треба ПЦР тест.

Кисић Тепавчевић је поновила да 80 одсто оболелих нема симптоме или су веома слаби и да сви треба да се придржавају препорука о маскама и дистанци јер се не зна ко све носи вирус.

На целој територији Србије од данас су на снази нове мере којима је забрањено окупљања на јавним местима у затвореном и отвореном простору истовремено више од десет људи, уз обавезно ношење заштитне маске на свим јавним местима у затвореном простору.

Епидемиолог и члан Кризног штаба Предраг Кон изјавио је данас за РТС да ће сада бити потребно више времена, него први пут, да би се видели резултати нових мера, јер су епидемиолошке баријере су потпуно пробијене у Београду и сваког кога сретнете може да носи вирус.

Удружење СОС женски центар саопштило је данас да је током јуна регистровано 33 позива посредством СОС телефона и 10 позива мобилним линијама, а због ванредне ситуације услед пандемије корона вируса очекује се да ће онлајн подршка и даље бити потребна.

Кашњење резултата тестова, велики број позитивних међу онима чији су узорци обрађени, уз напор епидемиолога да се контакти инфицираних изолују, уз све мање болничких капацитета за оболеле у појединим местима – слика је тренутне епидемиолошке ситуације у Србије о којој су за Данас говорили надлежни из неколико градова.

Председик Привредне коморе Србије (ПКС) Марко Чадеж изјавио је данас да ће бити нових мера за помоћ привреди, али не на онај начин како је то било у првом налету, када је била неопходна хитна помоћ.

И у Србији могућ италијански сценарио. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА