Најновије

СЛЕДИ ДРАСТИЧАН ПАД СВЕТСКЕ ПОПУЛАЦИЈЕ: У три најважније силе остаје само Кине, ове две земље ће јој се придружитии

За разлику од УН-а, научници прогнозирају да ће се светска популација до 2100. знатно смањити. Прекретница ће бити 2064. година. Због ниског наталитета у неким регијама, промиени ће се слика света.

Илустрација (Фото: Google earth)

Међународни тим научника објавио је у стручном магазину “The Lance”t да ће до краја овог века на Земљи највјеројатније бити 8,8 милијарди становника – две милијарде мање но што прогнозирају УН.

Према тој прогнози, највише људи на свету би ће 2064. године – око 9,7 милијарди. Након тога, истраживачи очекују пад наталитета: у 183 од 195 земаља света наталитет ће толико опасти да без усељавања неће моћи одржати број становника.

Према студији, више од 20 земаља, међу којима су Јапан, Шпаанија, Италија и Пољска изгуби ће до 2100. године више од половине становништва. Чак и тренутачно најмногољуднија Кина која има 1,4 милијарде становника, до краја века има ће само 730 милијона.

Према прогнозама, број становника пораст ће у афричким земљама јужно од Сахаре. За 80 година, Нигерија би могла имати 800 милиона становника и тако бити друга по броју стновника на свету, након Индије.

“Када жене имају већи приступ образовању и када могу контролирати рађање, у просеку се одлучују за мање од 1,5 деце”, објашњава вођа студије др. Кристофер Мурау, с Института за здравствена мерења и процене (ИХМЕ) Унииверзитета у Сијетлу.

Такав развој је заправо “добра вест” за човекову средину, сматра Мурраy. “Мањи број људи на свету могао би смањити производњу хране, а самим тиме и штетних плинова. Међутим, за земље у субсахараској Африци предвиђени пораст броја становника узроковат ће и боље државне прилике”.

За највећи број земаља изван Африке, мање радне снаге могло би изазвати “тешке негативне последице за привреду”. Тако би број радно способног становништва у Кини, с данашњих 950 милијона опао на свега 350 милијона у 2100. години, што је за 62 посто мање.

С обзиром на то да је животни век у порасту, број људи старијих од 80 година ће порасти са садашњих 140 милијоа на 866 милиона. До краја векаа више од четвртине становништва бит ће старије од 65 година.

Главни и одговорни уредник магазина “The Lancete”, Ричард Хортонобјашњава да студија показује радикално померање геополитичких односа моћи. “Свет ће на крају овог века бити мултиполаран, с Индијом, Нигеријом, Кином и САД-ом као најважнијим силама”.

Грчки генерал запретио Турској, више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Дневно.хр

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА