Најновије

ПИТАЊЕ ЗА ВЛАДУ СРБИЈЕ: Откуд корона у градовима без протеста?

Комплетан државни врх, па и чланови Кризног штаба, тврде да су пораст броја оболелих од коронавируса и колапс здравственог система директна последица демонстрација којима смо сведочили у претходних 10 дана, међутим, чињеница је да је ванредна сиитуација проглашена у чак 20 општина и градова у Србији, међу којима у великој врећини протеста уопште није било. Објашњавајући ову ситуацију, аналитичари тврде је реч о великом политичком спину, којим власт покушава да одговорност са себе пребаци на опозицију.

Београдска полиција (Фото: Јутјуб)

Да су протести главни кривац за забрињавајуће ширење короне сложио се врх државе. Председник Србије Александар Вучић рекао је приликом посете градилишту Института за кардио-васкуларне болести у Београду “Дедиње 2”, следеће:

“Имали смо три дана смањење, а сада ћемо имати повећање. То је тачно пет или шест дана после протеста, и то ћемо имати наредна три дана, док не прође време када су се људи окупљали. То је било потпуно бесмислено али коме сада то да објашњавате”.

Са њим се сложила и сада већ бивша председница Владе Ана Брнабић:

“Раст броја оболелих последица је протеста, то је оно што нам сада долази на наплату. То смо очекивали и онда се са тим и лакше носимо. Ситуација се погоршала у последњих пар дана”.

Придружио се и министар здравља Златибор Лончар:

“Анализе показују да се у наредних дан или два очекује пораст броја оболелих у Новом Саду и Београду, због протеста који су се одржавали прошле недеље у тим градовима.

Пораст броја оболелих повезао је са протестима и покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић који је навео да се у Новом Саду сада већ региструје чак преко 80 грађана који су позитивни, прошле недеље је било 50 до 60, што говори да су вероватно протести допринели порасту броја оболелих ове недеље. Заменица директора Института за јавно здравље Батут Дарија Кисић Тепавчевић је додала:

“У том периоду је било забрањено окупљање, није било прослава, кафићи су радили до 21, направљене су мере да се смањи потенцијана изложеност, свако окупљање које је омогућило преношење инфекције је било потенцијално место заражавања”, рекла је она.

Прање одговорности

Ако протести и јесу допринели повећању броја заражених у Београду и Новом Саду, где је заиста велики број људи изашао на улице, поставља се питање шта се десило у преосталих 18 жаришта у којима није било протеста, а проглашена је ванредна ситуација. Да подсетимо, ванредна ситуација због драматичног повећања броја оболелих и преминулих проглашена је претходних дана у Београду, Крушевцу, Новој Вароши, Брусу, Чајетини, Богатићу, Владичином Хану, Лучанима, Новом Пазару, Тутину, Крагујевцу, Врању, Ивањици, Шапцу, Чачку, Краљеву, Ариљу, Пожеги, Ужицу и Прибоју.

Коментаришући ову необичну ситуацију политиколог Цвијетин Миливојевић каже да је реч о једном великом политичком спину.

“Ово што сада имамо јесте генерално погоршање ситуације са пандемијом у целом свету, али у великој мери је директан резултат изборне кампање. Под изборном кампањом не мислим само на дан избора, већ и а предизборне митинге, за које није тачно да их није било. Па само је СПС на Ташмајдану окупио 10.000 људи. Па онда имамо утакмице, за које не може нико да ме убеди да су Звезда или Партизан тражили отварање стадиона, то је била одлука државног врха, са само једним разлогом да народ поверује да смо победили корону и да се ослободи страха и изађе на изборе”, наводи Миливојевић и додаје да је ризична била и одлука да се већ првог дана укидања ванредног стања пензионерима допусти вожња градским превозом, те смо за последицу имали тискање људи у превозу, без маски и обавезног растојања.

“Имали смо све то, а сад су протести криви. Па сам председник Вучић је рекао да је само једног дана било 4.100 људи на протесту, а свих осталих дана било је по неколико стотина. Па онда то све укупно није онолико људи колико се нашло на предизборном митингу СПС. Приде, нико од функционера није својим примером показао одговорност. Вучић и Брнабић не носе маске, славили су победу где је заражено бар 10 људи, а на сликама са Вучићем те вечери од 30 људи само један човек носи маску. Ово што сада покушавају одговорност да пребаце на опозицију и протесте јесте чист покушај да се оперу. П ау свим тим општинама где је проглашена ванредна ситуација није било протеста, али је било избора, митинга и славља победе”, објашњава Миливојевић.

Паралелна стварност

Да постоји много тога дискутабилног у вези целе ситуације са ширењем короне, потврђује и доктор Невен Цветићанин.

“Протести се дефинитивно тренутно користе у политичке сврхе, али не само протести. Ми смо високо политизовано и нефункционално друштво, које више не може да обавља своје основне задатке, медицинске, школске, било које… Без присуства политике. Код нас се ни глас струке, као што је ситуација са короном показала, не може чути без политизације. Зато имамо један општи пад поверења грађана у информације које добијају, што на крају крајева и јесте довело до протеста. То је била потреба грађана да на једну стишњеност, ограничење кретања и права одговори грађанском непослушношћу”, објашњава Цветићанин.

То је све, како даље наводи Цветићанин у разговору за Нова.рс, довела до тога да имамо паралелну стварност.

“Имамо контроверзне податке, па чак и признање чланова Кризног штаба да у базама нису били прави подаци. Протестима се правда повећање број аоболелих, а у другим градовима мимо Београда и Новог Сада протеста није ни било. Испоставило се да грађани немају податке нити кредибилне људе којима могу да верују. Једна страна каже да су криви протести, друга страна каже да су криви избори, а биће да је и једно и друго. Излаз из целе ове приче јесте да пустимо струку да ради свој посао и да искључимо политику из ове тешке ситуације”, закључује Цветићанин.

Премијери четири немачке покрајине хитно писали америчком Конгресу! Више о томе ОВДЕ.

Извор: nova.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА