Најновије

ЗБОГ БУНЏИЈА САМО ТРИ РЕСОРА, СРБИЈАГАС ПОД ЗНАКОМ ПИТАЊА: Социјалисти добили пацку и у лошијој позицији пред преговоре!

Велика разлика у изборном резултату између СНС и СПС, као и социјалисти који су ишли на протесте, умањили су преговарачки потенцијал тој партији пред разговоре о влади.

СПС (Фото: Јутјуб)

Велика разлика у изборном резултату између СНС и СПС, социјалисти који су ишли на протесте, те претња потпредседника СПС Новице Тончева да ће блокирати ауто-пут, оборили су цену Ивици Дачићу и његовој партији пред преговоре о формирању нове владе.

Уколико социјалисти буду део наредне владе, готово је извесно да ће моћи да рачунају на три, у најбољем случају четири министарска места, уместо досадашњих пет, а под знаком питања је и јавно предузеће „Србијагас“, које су досад, као изборни плен, увек дужили социјалисти. Дачић и Александар Вучић, председник СНС, треба да се састану у понедељак.

Сигурни Антић и Ружић

- Уколико се СНС и СПС договоре о наставку сарадње, социјалисти ће засигурно имати мање министарских места. Највероватније ће добити три, можда неким чудом и четири. Готово је извесно да ће у наредној влади бити, уз Дачића, и Александар Антић, који је досад водио сектор енергетике, и Бранко Ружић, који је био на челу ресора за државну управу и локалну самоуправу. Славица Ђукић Дејановић, која је била министарка без портфеља, и Горан Триван, министар екологије, лоше се котирају и не могу да рачунају на стара места - каже извор и додаје:

- Дачић није љут због развоја ситуације. Када су објављени резултати избора, био је свестан да би могао да добије мањи део него после прошлих избора, а испади бунџија из СПС само су учврстили ту идеју.

Према речима извора нашег листа, први пут би на столу, после дуго времена, могао да се нађе и „Србијагас“.

- Ово јавно предузеће је увек ишло у руке СПС, води га Душан Бајатовић и то се одавно и не доводи под знак питања. Међутим, напредњаци сада не искључују могућност да се са социјалистима преговара о мало већем упливу СНС кадра у „Србијагас“ - истиче извор.

Пад броја гласова

Бојан Клачар, програмски директор Цесида, каже да је „спуштање коалиционих апетита за СПС сигурно део ових тензија између СНС и СПС којима сведочимо“ и да „реакција Тончева утиче на маневарски простор за Дачића у преговорима с Вучићем“.

- Притом, СПС јесте освојио више мандата, али је у паду с бројем гласова. Да ли ће СПС добити мање ресора, не зависи само од СПС већ и од одлуке СНС о сарадњи с другим партнерима. Свакако, имајући све у виду, могућ је и мањи број ресора или исти број, али са мањим утицајем - наводи Клачар.

Представници коалиције СПС-ЈС у понедељак ће отићи код председника Србије на консултације у вези с формирањем нове владе, а на питање да ли очекује велике промене међу људима који су водили ресоре, Дачић је казао:

- То је питање за Вучића и СНС. Вучић има ту политику која афирмише нове људе, млађе људе, који нису имали неког политичког искуства. Значи, отвара шансу новим људима. Вероватно ће то бити случај и у новој влади.

Живот иде даље и кад нисте министар

Славица Ђукић Дејановић, на опаску да се спекулише да ће СПС имати мање ресора и да би она могла да остане без свог, поручила је да живот неће стати и пошто оде из Немањине.

- Живот иде даље и кад нисте министар - казала је она.

Са друге стране, Горан Триван није одговарао на позиве, као ни на смс с конкретним питањем.

Прочитајте ОВДЕ  шта каже Дачић на све ово.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА