Најновије

ХРВАТСКА ПРЕД СУДОМ? Европска комисија покренула поступак! Прекршили правила, следи им казна!

Европска комисија покренула је поступак против Хрватске и још девет земаља чланица ЕУ због повреде права које ваучерима покушавају да спасу пословања својих туристичких агенција и авиокомпанија.

Хрватска војска (Фото: osrh)

То је на својој интернет саопштила Европска комисија, а потом је одмах пренело и Централно европско удружење за заштиту потрошача (БЕУЦ).

Хрватској је, наводи се, данас, заједно с Кипром, Чешком, Грчком, Француском, Италијом, Литванијом, Пољском, Португалом и Словачком, као први у низу поступака прописаних службеном процедуром, послато писмо с формалном најавом покретања поступка због повреде права, а који би могао завршити и на Европском суду и окончан финансијским казнама против тих земаља.

Тих 10 земаља, наводи Комисија, крши одредбе члана 12. Директиве о путовањима у пакет аранжманима с обзиром на то да су својим националним легислативама агенцијама и авиокомпанијама омогућиле да путницима издају ваучере уместо повратка новца, а то је у приличном раскораку с препорукама Комисије о начину како се путнички ваучери, у доба пандемије корона вируса, нуде потрошачима.

Ваучери, наводи се, нису забрањени и Комисија није имала ништа против да их путничке агенције потрошачима нуде на добровољној бази, и то на начин да сваки путник, уколико не жели ваучер, има право такву понуду одбити те у прописаном року од 14 дана од отказа путовања добити назад цели износ новца.

Хрватска је, међутим, међу земљама која је препоруку Комисије практично претворила у процедуру у којој путник до свог новца неће моћи да дође у наредних неколико година, омогућивши потрошачима да могу одбити ваучер, али да право на повратак новца имају тек у периоду од 180 дана од датума проглашења престанка пандемије.

То је, упозорава Европска комисија у супротности са строгим правилима о поступку повратка новца који треба да вреди и у доба пандемије, а о којима је упозорење наведеним земљама Комисија по први пута послала још 13. маја, упозоривши их да су увели праксу неповољну за потрошаче и посве супротну европским правилима, апелујући притом да је што пре прилагоде.

Вучић послао писмо Доналду Трампу! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА