Најновије

Како Кина може да заустави даљу производњу F-35 и PAC-3 у САД?

Према писању интернет портала topwar.ru Кина има намеру да прекине извоз ретких метала у САД. Ово може да има негативне импликације на производњу врхунске војне технике, као што су ловци пете генерације F-35, али и далекометни ПВО/ПРО системи PAC-3.

Ф 35 (Фото: pixabay. com)

Овај потез би засигурно довео до стагнације ваздухопловне војне индустрије у САД. Посебно би била угрожена корпорација Lockheed Martin. Наиме, кинески представник Министарства иностраних послова Чао Лицањ је рекао пре два дана да ће његова држава увести санкције према овој корпорацији. Кина се на овај потез одлучила након намере Вашингтона да значајно ојача борбене ефективе Тајвана. Главни извођач радова би управо била корпорација Lockheed Martin.

Кинеско издање интернет портала Global Times је објавило процену да су кључни производи корпорације Lockheed Martin засновани на примени ретких метала. То се пре свега односи на производњу вишенаменских борбених летелица пете генерације F-35 и ракета за ПВО/ПРО систем “Patriot”. Највећи извозник ових метала у САД је управо Кина, која захвата чак 80% потреба за њиховом набавком.

Према речима аутора ове публикације, кинеске власти намеравају да “ликвидирају” све пословне везе са компанијом Lockheed Martin, и оставе је без кључних ресурса који су неопходни за производњу најсавременије борбене технике.

Ова одлука ће се односити на све субјекте у кинеској индустрији, који могу бити и кривично гоњени уколико се докаже да послују са овом америчком корпорацијом.

F-35 је амерички вишенаменски ловачки авион пете генерације. Његова производња је почела 2006.године, а експлоатација у оперативним јединицама ратног ваздухопловства 2012.године, Производи се у три варијанте: стандардна варијанта за ратно ваздухопловство САД, варијанта са скраћеним или вертикалним полетањем која је развијена за Корпус морнаричке пешадије, и палубна варијанта за јединице ратне морнарице.

Појавом С-500 наступиће нова ера доминације Русије! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: bog-rata.com/ topwar.ru

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА