Најновије

ДА ЛИ ЋЕ ЕРДОГАН САДА СМЕТИ ДА НАПАДНЕ? Одлука после које нема назад: Руски систем заштите Бастион-П је уперен према турским бродовима!

Телевизија Ал-Арабиjа објавила је у четвртак, 23. јула, како је противваздушна одбрана Либијске националне војске – ЛНА, под заповедништвом генерала Калифе Хафтара, оборила турску беспилотну летелицу (тзв. дрон) западно од лучког града Сирт, сештеног на либијској обали Средоземног мора. На сиртском фронту, западно од тога града, настављају се офанзивне операције снага Владе националног јединства из Триполија, премијера Фајеза Ал-Сараја, које подржава Турска.

Бастион-П (Фото: mil.ru)

Синоћ је заповедништво ЛНА упозорило Анкару и њене савезнике на либијском терену на последице њихових даљњих покрета према Сирту с циљем заузимања тога града и 100-ињак километара јужно од њега смештене велике ваздушне базе Џуфра. Упозорили су Турску како ће уништавати било који њен војни брод који уплови у либијске воде.

Све се ово догађа у време када Египат јавно истиче спремност на интервенцију његове војске у суседној Либији уколико владине снаге из Триполија не одустану од намера заузимања Сирта и потпуног уништења снага ЛНА и свргавања генерала Хафтара. Египат и Турска велики су супарници и готово отворени непријатељи већ читаво једно десетлеће, након војног свргавања с власти у револуцијским збивањима тзв. арапског пролећа изабраног, сада већ покојног Мухамеда Мурсија (челника египатског огранка у међувремену забрањене панисламске организације „Муслиманска браћа“). То је свргавање учинио тадашњи заповедник и маршал египатске војске, а садашњи председник Абдел Фатах Ал-Сиси. Он је, након војног преузимања власти, председнички мандат осигурао накнадно проведеним председничким изборима, након што се претходно обрачунао с политичким супарницима из Муслиманске браће, прогласивши је (уз свесрдну помоћ Саудијске Арабије и УАЕ) терористичком организацијом, након чега је покренуо судски процес против споменутог Мурсија. Мурси је осуђен на доживотну робију и након пар година у затвору је и умро.

Средином јуна појавиле су се информације о египатским плановима за убрзавање набавке руских противбродских обалних ракетних система К-300П „Бастион-П“, „за осигурање сигурности своје обале и гасних налазишта у Средоземном мору“. Ради се о систему, којег, између осталих, Русија још увијек активно користи за заштиту својих обала на Далеком истоку али и на Криму, и који осигурава заштиту више од 600 километара обалнога подручја од могућих поморских десантних операција противника.

Ова египатска настојања око убрзања увоза споменутих руских система повезују се турском најавом (што је прошлог месеца објавио турски медиј Јени Сафак) о планирању изградње турске војно-поморске базе у либијском граду Мисрата, источно од Триполија, а који и сада Анкари служи као логистичко средиште за пребацивање себи оданих бораца из различитих паравојних организација у сиријском Идлибу, као и турског оружја и војне технике на либијске фронтове, на страни владе у Триполију.

Тако је у суботу, 18. јула, из Мисрате према Сирту кренула колона од око 200 камиона с веројатном турском војном и другом помоћи владиним снагама на том фронту. Све то указује на даљњу ескалацију стања, уколико, наравно, не дође до неког скорог политичког решења. У том смеру треба се подсетити на састанак у Анкари између представника турског и руског министарства спољних послова, одржаног 21. и 22. јула с циљем осигурања прекида ватре у Либији и изналаска мирног решења темељем закључака с Берлинске конференције о Либији. Али прави, конкретни споразум по том питању још увек није на видику.

Који хеликоптер су Руси унапредили, сазнајте ОВДЕ!

 

Извор: geopolitika.news

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА