Најновије

ПОКУПИЛИ СУ ЗНАЊЕ СА СИРИЈСКОГ РАТИШТА И НАПРАВИЛИ МОЋНУ ЛЕТЕЋУ ЗВЕРКУ: Ми-8АМТШ-ВН је руска убитачна машина од титанијума!

Напредни хеликоптер Ми-8АМТШ-ВН за снаге специјалних операција ушао је у фазу тестирања лета, саопштила је у среду руска Хеликоптерска група (део државне корпорације високе технологије Ростек).

Напредни хеликоптер Ми-8АМТШ-ВН (Фото: iz.ru)

Према изјави, изградња хеликоптера одвија се према плану, заједно са додатним истраживачким и развојним радовима. Државни центар за израду хеликоптера објавио је да је већ почео да врши пробне летове.

Директор индустријског кластера Ростек, Анатолиј Сердјуков, рекао је да је хеликоптер Ми-8АМТШ-ВН технички осмишљен узимајући у обзир борбено искуство коришћења хеликоптера у данашњим оружаним сукобима.

„Мотори велике висине повећане снаге, нови систем ротора, проширени пакет наоружања, побољшана заштита и друге специфичности надограђеног хеликоптера повећавају његове борбене способности и омогућавају његово ангажовање у специјалним операцијама у најнеповољнијим условима. Прва фаза пробе требала би бити завршена у новембру. На крају ће се летовима придружити још два хеликоптера овог типа."

Руско министарство одбране потписало је уговор са руским произвођачем ротора на хеликоптерима на међународном сајму наоружања војске-2019 за испоруку десет најновијих хеликоптера Ми-8АМТШ-ВН. Оружје би требало да буде испоручено током 2020-2021.

Модификовани хеликоптери заснивају се на авиону Мил Ми-8 (НАТО назив: Хип), средњем хеликоптеру са двоструким турбинама, који је првобитно дизајнирао Совјетски Савез. Поред улоге транспортног хеликоптера, Ми-8 се користи и као ваздушно командно место, оружје и извиђачка платформа. 

Нови хеликоптер развијен је узимајући у обзир искуство стечено током руских борбених операција у Сирији. Хеликоптер Ми-8АМТШ-ВН има додатну ватрену снагу коју пружају два бочно постављена 12,7 мм митраљеза напред. Хеликоптер је такође опремљен новом опремом за контролу лета и навигацију, жироскобилизованим опто-електронским системом, рефлектором са инфрацрвеним зрачењем, двопојасном светлосном опремом и прилагођен је за употребу сочива за ноћно осматрање.

Да би повећао своју борбену ефикасност, Ми-8АМТШ-ВН опремљен је дигиталним системом аутопилота и комплетом одбрамбених помагала која аутоматски откривају лансирање ракета послате на хеликоптер.

Кабина посаде и главни системи хеликоптера заштићени су напредним оклопом од легура титанијума. Под у пртљажном простору и странице хеликоптера заштићени су до прозора уклоњивим лаганим оклопом Кевлар-а како би се посади омогућила додатна заштита. 

Шта је први пут успела руско-турска патрола у Сирији, сазнајте ОВДЕ!

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА