Најновије

ПРОТЕСТИ, КОРОНА, МАСКЕ: Како су протести у Србији распламсали нови талас дезинформација

Незадовољство због начина на који се држава бори са епидемијом и побуна против режима Александра Вучића, започети на протестима 7. јула у Београду и другим местима у Србији, већином су се пребацили на друштвене мреже.

Протест у Београду (Фото: Јутјуб)

„Побуна против система" донела је и низ нетачних информација, манипулација чињеницама и теорија завере међу којима су и оне које могу да изазову опасност по здравље.

Од старих снимака наводних протеста у свету против „лажних вируса" до тврдњи да маске не штите већ служе као средство контроле за стварање новог светског поретка - Би Би Си истражује најновије популарне тврдње које круже интернетом.

Протести против „лажних вируса" и „вакцина, 5Г, дигиталне идентификације, сатаниста…"

„Ово медији код нас крију. На целој планети устају грађани за право на сопствено тело, ваздух, слободу, против вакцина, 5Г, дигиталне идентификације, сатаниста, масонерије, глобалиста и слуганских медија", наводи се уз фотографију са протеста у Тел Авиву на Фејсбук страници „Наше свиње су најпрљавије у селу". Од 12. јула до данас подељена је више од 600 пута.

Видео са протеста у Атини, подељен је готово 700 пута само у једној Фејсбук групи уз опис: „Грчка је устала против кабале и лажних вируса! Устај Србијо!"

Постови са сличном темом су упоредо са протестима у Србији почели да се масовно шире и на другим страницама и групама, где се може наћи још нетачних информација о корона вирусу, вакцинама, насељавању миграната и глобалистичким заверама.

Протести се протеклих недеља одвијају у неколико држава, али су разлози за њихово одржавање другачији.

У Тел Авиву, како преносе и израелски и дстрани медији, хиљаде људи је учествовало у демонстрацијама због незапослености и економских тешкоћа које је, како кажу, изазвало погрешно управљање кризом због корона вируса.

Демонстранти наводе да месецима не могу да раде због рестриктивних мера, а да обећана финансијска помоћ државе још увек није исплаћена.

У Атини и више десетина градова у Грчкој није у питању протест „против лажних вируса и кабале", већ због новог закона којим се ограничавају јавне демонстрације.

Конзервативна влада премијера Киријакоса Мицотакиса је одлучила да спречи могућност да се протестним скуповима с малим бројем учесника ометају саобраћај, пословање и живот у градовима.

Спорни закон прописује обавезно именовање официра за везу, ограничење или непосредну забрану демонстрација ако власти сматрају да се угрожава јавна безбедност, а организатори сносе одговорност за сву штету и повреде које изазову демонстранти.

Највећа левичарска опозициона странка, некада владајућа Сириза, противи се овом закону, који су критиковале и међународна организација за људска права Амнести Интернешенал, Атинско удружење адвоката, Комунистичка партија Грчке и друге групе.

„Скини брњицу и изађи на улицу"

Постови у којима се тврди да се становништву намеће „присилно" ношење маски „које урушавају здравље" и „не штите од вируса" само како би се наводно успоставила контрола и покорност властима и извесној глобалној интересној групи, постали су још популарнији у Србији у јеку протеста.

Под слоганом „Скини брњицу, изађи на улицу", са друштвених мрежа стижу позиви људима да се на овај начин придруже протесту против владајућег режима.

Теорије о „корона диктатури" износио је и монах Антоније Давидовић на демонстрацијама у Београду прошле суботе, када је тврдио да се „не умире од короне већ од 5Г мреже, кемтрејлса и отрова". Говор је доступан и на његовом Јутјуб каналу.

„Маске које нам наређују да ставимо нису ништа него пробни балон да виде колико нас је послушно и колико нас ће пристати да ставимо маске, да седимо доле, да се вакцинишемо", наводи једна жена у видеу који је само на једној Фејсбук страници имао више од пола милиона прегледа од 10. јула до данас.

Претходно се ношење маски јавило као озбиљно политичко питање у Америци, где део становништва одбија да их користи под паролом „слободе избора", а бројне објаве су се са енглеског језика прелиле и на овдашње говорно подручје.

Као илустрација за овакве тврдње деле се и мимови са сликама афричких робова са апаратурама за мучење на глави, уз наводе да су „током ропства присиљавани да носе маске како се симболично означили да немају право гласа и да су у власништву и под контролом друге особе".

Справе са слика углавном потичу из 19. века и према историјским записима нису се користиле симболично, већ за мучење и кажњавање робова у јужним америчким државама, као и нешто старије „маске срама" које су се пре више векова користиле за понижавање и кажњавање, углавном жена.

Ношење заштитне маске за већину људи није баш удобно, али тешко да се, као једноставна мера на којој инсистирају здравствене институције у земљама широм света за спречавање ширења вируса, може упоредити са мучењем.

Негативне и скептичне ставове о маскама су износили су и поједини светски лидери, попут самог председника Америке, који је крајем маја на Твитеру поделио чланак у којем се тврди да маске нису средство заштите здравља већ контроле.

Трамп се ипак 12. јула први пут појавио у јавности носећи маску, када је рекао да је „тотално за маске", као и да никада није био против њиховог ношења, већ да за то постоји место и време.

„Маске су бескорисне", „убијају" и „не треба да их носе они који немају ковид"

У видео клипу на једној домаћој Фејсбук страници мушкарац тврди да је циљ наметања ношења маски да „што више људи умре што је циљ новог светског поретка", те да се кроз маску удишу гљивице, бактерије и други отрови.

Ради се о Предрагу Петковићу, који се представља као астролог и културолог, а у ранијим интервјуима је, између осталог, говорио да светом владају породице рептилског порекла и износио теорије о земљи као равној плочи.

У објавама на сличним налозима на друштвеним мрежама наводи се и да ношење маски спречава удисање кисеоника и доводи до мањка овог гаса у организму - хипоксије, као и до повећања количине угљен диоксида у крвотоку - хиперкапније, па и "до смрти".

Често је у питању видео садржај преузет из америчких извора, преведен на српски.

Наведене тврдње су нетачне, како према наводима Светске здравствене организације, америчког Центра за превенцију и контролу болести, али и према једноставним мерењима медицинских радника.

Хирурзи, лекари и друго медицинско особље редовно носе заштитне маске по читав дан, без штетних последица.

Уколико носите хирушку или платнену маску мало је вероватно да ће доћи до удисања угљен диоксида јер оне не приањају чврсто уз лице.

„То се једноставно неће догодити осим уколико није хереметички затворена и када изнова удишете издахнути ваздух", зобјаснио је за ББЦ професор Кит Нил, стручњак за заразне болести.

Молекули угљен-диоксида су малени - значајно мањи од капљица које садрже корона вирус а које платнене и хирушке маске могу да зауставе - и неће их заробити тканина кроз коју се може дисати, посебно током релативно кратких временских периода, као што је вожња аутобусом или боравак у продавници.

Када издишете, угљен-диоксид ће проћи кроз маску и око ње.

Платнене маске из кућне радиности такође могу да помогну у спречавању ширења вируса преко пред-симптоматичних људи - оних који су заражени, али још увек нису развили симптоме.

Један од најбољих визуелних приказа деловања маски и физичке удаљености у спречавају ширења капљица из уста објавио је доктор Рич Дејвис, директор микробиологије за лабораторију Свето срце у Спокену у Вашингтону.

Конфузији око ношења маски допринела је и сама Светска здравствена организација.

Раније је саветовала да маске носе болесни и они који за њих брину, али је на основу истраживања те препоруке изменила почетком јуна.

СЗО подржава коришћење заштитних маски, наводећи могу да пруже „баријеру за потенцијално инфективне капљице" и подстиче на њихову употребу кад год физичко дистанцирање није могуће.

Колики је пренос вируса са асимптоматских пацијената још увек је непознато, појаснила је СЗО.

У америчким Фејсбук групама се од средине маја, а од скоро и у Србији, нашироко се дели и мим са питањем зашто је потребна дистанца ако маске делују и обрнуто.

Једноставан одговор је да ниједна метода не пружа потпуну заштиту, али обе, уз дезинфекцију и прање руку, могу помоћи у ограничавању ширења вируса.

Аустријски тајфун удара на руски сухој! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Би Би Си на српском

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА