Најновије

ДА ЛИ КОРОНА МОЖЕ ДА СЕ ДОБИЈЕ ДВА ПУТА? Да ли нас антитела штите као код богиња и хепатитиса? Одговори су прилично шокантни

У јеку пандемије вируса корона, једно од кључних питања јесте и оно колико заправо трају антитела након што се једном опоравимо од Ковида 19. Да ли смо заштићени једном заувек када прележимо инфекцију, као, на пример, код богиња и хепатитиса А?

Илустрација (Фото: pixabay. com)

Код људских вируса корона то није случај. Можете да се заразите више пута након што вам имунитет пропадне - каже за „Бизнис Инсајдер” Флоријан Крамер са Медицинског факултета болнице Маунт синај у Њујорку.

Упркос почетним надама да ће антитела након што се вирус корона прележи дуже време штитити човека, све више научника верује да то, нажалост, није тако.

Ново истраживање објављено у „New England Joyrnal of Medicine” указује да ниво антитела почиње да опада 90 дана након што се особа заразила, а да се затим смањују за половину након сваких 36 дана. Ако и даље то буде случај, аутори студије тврде да ће антитела у организму у потпуности нестати након годину дана.

Раније овог месеца још једно истраживање имало је сличан резултат - британски научници дошли су до података да би антитела могла да трају и мање од три месеца. Испитано је више од 90 пацијената који су имали антитела на вирус корона, и то током 94 дана.

Резултати су показали да је три недеље након инфекције само 60 одсто њих развило снажан одговор на антитела. У наредним недељама само 17 одсто њих задржало је исти ниво антитела. Код осталих испитаника ниво је пао 23 пута или је чак нестао у року од три месеца.

Друга студија о пацијентима у Кини у Ванжоу спроведена у јуну дала је идентичне податке. Истраживачи су тестирали антитела код 37 особа које су се разболеле и опоравиле, а тестирали су и 37 других који су били позитивни на вирус али никада нису показали симптоме. Отприлике осам недеља након опоравка, антитела су пала на неодређен ниво код 40 одсто асимптоматских особа, а на свега 13 одсто код оних који су имали симптоме.

Најновије истраживање из Шпаније показало је да је једна од пет особа изгубила видљив ниво антитела у року од пет недеља. То истраживање обухватало је 60.000 људи који су се тестирали три пута између априла и јуна. Око седам одсто учесника који су имали антитела током прве фазе испитивања (од 27. априла до 11. маја) више их није имало у другој (од 18. маја до 1. јуна), пренео је CNN. Око 14 одсто испитаника који су имали антитела током прве фазе више их нису имали до треће (од 8. до 22. јуна).

- Имунитет може бити непотпун. Може бити пролазан. Може да траје кратко, а затим да нестане - поручила је Ракел Јоти, један од коаутора студије.

Ипак, научник с почетка текста Крамер скептичан је када је реч о овим наводима. „Физички није могуће да антитела нестану за неколико недеља. У року од неколико недеља, количина антитела које ћете имати може да се преполови, али не да нестане”, каже он.

Која нам је количина антитела заправо потребна?

Оно што је главни проблем код свих ових истраживања јесте што још увек није јасно која је количина антитела у организму потребна да би човек био имун на вирус корона.

Препознавање тог прага могло би да буде „изразито корисно за развој вакцине”, додао је Крамер.

Сврха ефикасне вакцине јесте да створи антитела код довољно људи како би могао да се изгради имунитет крда. Да би се вирус корона сузбио, требало би да најмање 50 одсто популације постане имуно на њега, а потенцијално и далеко више од овог процента.

Крамер сматра да није велика штета ако људи постану подложни поновној инфекцији у неком раздобљу након почетне вакцинације. „То није проблем. Можете се поново вакцинисати”, истиче он.

Антитела нису једино оружје, ту су и Т и Б ћелије

Овај научник такође указује и на чињеницу да имунитет не зависи само од антитела, већ да важну улогу играју и бела крвна зрнца која помажу телу да препозна и нападне инвазивни вирус ако се он икад врати. Т-ћелије могу да униште заражене ћелије, а Б-ћелије раде на стварању нових антитела.

„Ако се након некога времена поново заразите, то би могла да буде ослабљена болест. Неће бити тако озбиљна као први пут јер се ваше Б и Т ћелије сећају вируса и брзо регују”, рекао је Крамер.

Нека истраживања су чак показала да антитела не развију сви који се разболе, што сугерише да би њихов одговор на вирус могао да се пронађе у другом слоју имуног система.

Ниједна недавна студија антитела, па ни она у Кини и Шпанији, није тестирала испитанике како би проверила колико су Т и Б ћелија развили.

Како разликовати корону од сезонског вируса?

Како да разликујемо корону од другог сезонског вируса? Лето је сезона бројних вируса, па је велики број болести добио епитет „летња инфекција”. Како их разликовати од Kовида 19 чија пандемија још траје? Одговор на то питање дао је др Горан Стевановић, директор Клинике за инфективне и тропске болести.

- Разлике су ствар клиничке слике и комплетног увида у стање пацијента, анализе крвне слике, лабораторијске анализе, маркера запаљења... То је нешто о чему треба да одлучује лекар и зато с разлогом позивамо и апелујемо на све који имају тегобе које личе на ковид да се јаве у дежурне амбуланте. Они који су и даље несигурни упућују се у тријажне ковид центре болница. Одлуку о томе да ли нешто од симптома личи на ковид је на лекару. Никако не можемо да кажемо да неко може сам себи да постави дијагнозу, још горе да каже да нема ковид. Опет кажем, то је посао лекара - каже проф. др Горан Стевановић.

Прочитајте ОВДЕ  ко каже да је Београд је епидемиолошка бомба, престоница идеална за преношење корона вируса!

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА